Ferenc pápa újra papokat küld Chilébe, hogy kivizsgálják a pedofil eseteket

A két pap korábban 2300 oldalas jelentésben összegezte a feltárt pedofil eseteket. Ferenc pápa ennek alapján rendelte magához Chile egész püspöki karát, amely szembesülve a jelentéssel teljes egészében felajánlotta a lemondását.

A pápa még nem foglalt állást a lemondások ügyében, viszont újra visszaküldte Charles Scicluna máltai érseket és Jordi Bartomeu Vatikánban dolgozó spanyol papot, akik a korábbi jelentést készítették. A vizsgálat célpontja az osornoi egyházmegye. Ennek püspökét, Juan Barrost vádolják elsősorban azzal, hogy elnézte a pedofil papok működését. A leghíresebb eset Fernando Karadima atyáé. A karizmatikus papról 2011-ben bebizonyosodott, hogy szexuálisan zaklatott gyerekeket. Ő maga ezt mindig cáfolta, és a katolikus egyház mindvégig védelmezte a ma 87 éves papot.

Ferenc pápa nemrég a Vatikánban fogadta Karadima atya áldozatait, és bocsánatot kért tőlük. A pápa maximális szigort ígért nemcsak a pedofil papokkal szemben, hanem azokkal az egyházi elöljárókkal szemben is, akik elnézik ezt az elfogadhatatlan magatartást. A Vatikán kincstárnokát jelenleg mindkét vádpontban el akarja ítéltetni az ügyészség Ausztráliában. A pápa szabadságra küldte a megvádolt bíborost, de hangsúlyozta: amennyiben bűnösnek találják, akkor nem térhet vissza a Vatikánba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez