Az Európai Néppárt frakcióvezetője Juncker utóda szeretne lenni

Spitzenkandidat – vagyis csúcsjelölt, egy adott párt jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. Ez az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, Manfred Webernek nem is nagyon titkolt célja. “Erről csak novemberben döntünk Helsinkiben”- mondta mosolyogva a Politico tudósítójának a 45 éves politikus, aki egy új nemzedék képviselőjének tekinti magát.

Szűkebb pátriájában, Münchenben ülésezett az Európai Néppárt vezérkara, hogy fel készüljön az európai választásokra. Manfred Weber azt javasolta: a bevándorlás legyen a kampány fő témája. Orbán Viktor az év elején ugyanezt javasolta Bajorországban, ahova meghívta a CSU a döntő fontosságú kormányalakítási tárgyalások előtt. Manfred Weber ugyancsak a CSU tagja, és annak a fiatalabb nemzedékéhez tartozik, mely – ellentétben Angela Merkellel – markánsan jobboldali politikát akar. Ezért hívta meg most most Münchenbe Sebastian Kurz osztrák kancellárt, aki alig múlt harmincéves és a szélsőjobboldali Szabadságpárttal alakított kormányt Bécsben.

Manfred Weber fő vetélytársa az Európai Néppártban Michel Barnier lehet. Ő az EU főtárgyalója a Brexit-ügyben. Ez előny lehetne, de valójában hátrány. Népszerűséget hozott ugyan Barniernek, de olyan hosszú a Brexit-menetrend, hogy ez megakadályozhatja pályázatát a csúcspozícióra, az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Mit akar Angela Merkel? A kancellár nem fedte fel a kártyáit Münchenben. Minden bizonnyal kivár még. Azonkívül egyeztetnie kell Macron francia elnökkel. Egy német az EU élén ugyanis olyan újdonság lenne, melyet nem mindenütt fogadnának szívesen. Ráadásul Manfred Weber nem volt korábban miniszterelnök, mint Juncker vagy Barroso.

Ahhoz persze, hogy az Európai Néppárt jelölhesse a bizottsági elnököt, még meg kell nyerni a választást. Erre hívta fel a figyelmet maga a legfőbb érdekelt, Manfred Weber Münchenben. Aki azért is javasolta a bevándorlást a kampány fő témájának, mert Ausztriában, Magyarországon és Olaszországban ez nagyon bejött annak a pártnak, amelyik a zászlajára tűzte a választások során. Itáliában a szélsőjobb aratott, így került a kormányba a Liga. Az Európai Néppárt ezért akarja kijátszani a migránskártyát az európai választásokon nehogy a szélsőjobb megelőzze. Apró gond, hogy megoldási javaslata az Európai Néppártnak sincs az ügyben. Magyarországon ez nem okozott gondot, hiszen migránsok sincsenek, de Németországban és több más uniós államban nagyon is vannak. Közösen kell megoldást találnunk Európában- mondta a menekültkérdésről  Merkel kancellár Münchenben, ahol elismerte: az eddigi politika nem volt túlságosan sikeres. Ausztriában elkezdték a dzsihádról szónokoló iszlamista prédikátorok kiutasítását. Lehet, hogy ezt a vonalat követi majd az Európai Néppárt, melynek fiatal nemzedéke szeretné Juncker székébe juttatni a bajor Manfred Webert, aki jó kapcsolatot ápol a magyar miniszterelnökkel.

Fotó: Manfred weber / Flickr

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez