Újra magyar orvosok műtenek Malawiban

Már úton van Malawiba a Magyar Afrika Társaság (AHU) 19. orvosmissziója. A Liszt Ferenc repülőtéren a csapatot Abebe Dániel-Bebe, az AHU jószolgálati nagykövete, Raymond Irambo főtitkár és Vujity Tvrtko, az AHU tagja búcsúztatta.

Gyógyítás és továbbképzés. Ez a Magyar Afrika Társaság immár negyedik műtős missziójának küldetése Afrika sűrűjében, a kontinens keleti részén, Malawiban. Ezúttal is fül-orr-gégészek utaztak műteni, aneszteziológus kollégájuk társaságában. Eredetileg öten indultak volna, de az egyik önkéntes orvos maga is megbetegedett. Így végül négyen repültek el Malawiba: Dr. Paput László fül-orr-gégész osztályvezető főorvos a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházból, Dr. Loibl Csaba egyetemi tanársegéd a Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetéből, valamint Dr. Nepp Nelli és Dr. Orosz Éva szakorvos-jelöltek a PTE Fül-Orr-Gégészeti Klinikájáról. Kint munkájukat, mint az eddigi missziókét is Szeremley Csaba segíti majd az AHU partnerszervezetétől, az ottani HTCC (Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ) Háztól.

20180611_orvosi-misszio_0001_k

A Magyar Afrika Társaság az elmúlt években 17 orvosi missziót indított a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Maliba, Madagaszkárra, Ugandába, Malawiba és Guineába. Az önkéntes magyar orvosok több mint 40 ezer betegen segítettek ott, ahol gyógyítóból nagy a hiány. A mostani már a negyedik olyan csapat, amely műtétekre vállalkozott: fej- és nyaksebészeti, fül-orr-gége operációkat végez majd Malawiban, ahol a Magyarország méretű ország 20 millió lakójára mindössze egyetlen fül-orr-gégész szakorvos jut. Blantyre-ben fognak gyógyítani, ott, ahol kollégáik már korábban is műtöttek. Mint akkor, így most is a magyar orvosokra maradnak a nehéz esetek: már össze is gyűjtötték azt a 40-50 beteget, akik egy hatalmas kórteremben várnak arra, hogy a misszió tagjai a következő két hétben megoperálják őket.

Orvosaink a műtéti ellátás mellett gyógyszeradományt, műszereket is vittek magukkal, köztük egyszer használatos eszközöket. Ezeket a Dombóvári Szent Lukács Kórház, a Pécsi Tudományegyetem, a PTE Műveleti Medicina Tanszéke, a Ready Medizintechnik Kft, a Starkey Hearing Technologies és a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. adományozták.

20180611_orvosi-misszio_0028_k

Az orvosok mind önkéntesek, szabadságuk terhére utaznak. Korábban Malawiban járt kollégáiktól már tudják, hogy nem lesz könnyű, amire vállalkoztak. Egészen más világba érkeznek, a helyi körülmények között jól felszerelt Blantyre-i kórházban sem tudják például a malawi kollégák  használni a műszereket – ők nézni fogják a magyarok munkáját, az ő tanításuk is része a missziónak.

A fül-orr-gégészek az eredeti terv szerint egy idegsebész misszióval együtt mentek volna Malawiba, de a képalkotó berendezés, az ország egyetlen MR gépe elromlott, így azt a küldetést őszre kellett halasztani. Hisz MR nélkül koponyán belül dolgozni nem lehet, pedig a két csapat közösen végezhetett volna integrált műtéteket.

Az orvosok tudják azt is, hogy meglepetések érhetik őket. Például műtét közben eltűnhet a víz, az áram – ami a műtőben kevésbé hangulatos esemény, mint a szálláson, vacsora közben. Felkészültek mindenre, amire csak tudtak. Hisz csaknem félszáz, nagyon súlyos helyzetben lévő  beteg remél tőlük gyógyulást ott, ahol egyébként csak egyetlen szakorvostól várhatnának segítséget. Munkájukról rendszeresen beszámolunk majd.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez