Polgári kezdeményezés Sziszi császárné kedvenc fürdőhelyének megmentésére

Herkulesfürdő Európa legszebb fürdőhelye – deklarálta I. Ferenc József császár, miután meglátogatta az 1883 és 1886 között épült fürdőt, melyet egykor a rómaiak is kedveltek. Maga Ferenc József császár és király ritkán időzött itt, de annál jobban kedvelte a helyet Sziszi császárné, aki sokkal népszerűbb volt magyar alattvalói között, mint Őfelsége.

A régmúlt dicsősége azonban a vad privatizáció áldozata lett: egy korrupt üzletember szerezte meg 2001-ben. Keveset fizetett érte, hiszen jó politikai kapcsolatai voltak. Ami még rosszabb: semmit sem költött a felújításra! Ezért most polgári mozgalom indult az építészhallgatók között Herkulesfürdő és néhány más szép régi épület megmentésére. Herkulesfürdőn az építészek ingyen dolgoznak, de a munkásokat fizetni kell. Ezért 100 ezer eurós támogatást várnak a polgármesteri hivataltól. Ezenkívül pályáznak uniós pénzekre is, hogy Herkulesfürdő újra régi szépségében ragyoghasson…

A polgári kezdeményezés egy másik terepe a műemlékvédelemben a kaszinó Konstancában. A tengerparti város nevezetes kaszinóját még II. Miklós cár is felkereste 1914-ben – nem sokkal az első világháború kitörése előtt. A kaszinóval ugyanaz történt, mint Herkulesfürdővel: a korrupt polgármester eladta egy izraeli fantomcégnek, mely egy fillért sem költött a felújításra. A korrupt polgármester a vizsgálat elől Madagaszkár szigetére menekült, mert azzal nincs kiadatási egyezmény. Konstancában most a polgármesteri hivatal támogatást ígért az építészhallgatóknak, akik – éppúgy, mint Herkulesfürdőn – ingyen vállalták a felújítást. A kezdeményezésről hírt adó párizsi lap, a Le Figaro megjegyzi: Románia sok szép műemléke roskadozik, mert a műemlékvédelem nem áll a helyzet magaslatán, miután a pénzek nagy részét lenyúlják a korrupt politikusok és üzletemberek.

Károly herceg, Nagy-Britannia leendő uralkodója maga is kastélyt vásárolt Erdélyben és alapítványt hozott létre a műemlékek megmentése érdekében. A walesi herceg ősei között ugyanis egy erdélyi grófnő is van. Mindezek a magánkezdeményezések nem pótolják az állami műemlékvédelmet, mely hiába rendelkezik kiváló és motivált szakemberekkel, pénz hiányában nem képes megvédeni a múlt örökségét. A polgári kezdeményezések abban bíznak, hogy Herkulesfürdő és Konstanca után másutt is kézbe veszik a dolgot a lelkes civilek, akik nem nézhetik tétlenül, hogy a pompás műemlékek jelentős része omladozik Romániában.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez