A NATO volt főtitkárát nem engedték be az Egyesült Államokba

Javier Solana 2013-ban Iránban járt. NATO-főtitkárként előkészítette a nagyhatalmak és Irán atomalkuját, melyet végül 2015-ben írtak alá.

Az Egyesült Államok volt az egyik nagyhatalom, amelyik aláírta a nemzetközi egyezményt Irán nukleáris programjáról. Csakhogy Donald Trump az idén közölte: az USA kilép az atomalkuból.

A belbiztonsági minisztérium azonnal reagált: Irán visszakerült a tiltólistára. Minthogy Javier Solana az automatikus rendszerben pályázott a belépésre, a gép visszadobta a kérést, mert  Solana korábbi utazásai között ott szerepelt Irán is. Természetesen az idén 75 éves spanyol politikus pályázhat a konzulátuson vízumért, de ez időigényes és fizetni is kell érte. Solana mindenképpen lekési azt a washingtoni tanácskozást, melynek meghívott vendége.

Az esetről beszámoló cikk a New York Times-ban az elmúlt hét egyik legolvasottabb cikke volt. A Trumppal csak igen mérsékelten szimpatizáló New York Times olvasói megdöbbentek, hogy még egy volt NATO-főtitkár is fennakadhat a szűrőn, melynek elvben a terroristákat kellene kiszűrnie. Amióta Trump az elnök, egyre szigorítják a belépési feltételeket az Egyesült Államokba. Egyidejűleg a hatóságok arra törekszenek, hogy minél több illegális bevándorlót minél gyorsabban kitegyenek az USA területéről. Az America First politika nem mindenütt vált ki szimpátiát az Egyesült Államokban sem: Trump szóvivőjét kidobták egy étteremből Washington közelében. Az amerikai tulaj kerek perec kijelentette: nem akarnak olyan embert kiszolgálni, aki olyan embert szolgál, mint Donald Trump.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez