Ausztria új menekültpolitikát akar az EU-ban

Senki se kérhessen menedéket az Európai Unió határain belül – ez a célja az új menekültpolitikának, melyet Ausztria szeretne elfogadtatni az EU többi tagállamával. Ebben a félévben Ausztria az EU soros elnöke.

Ebből az alkalomból Bécsben a tagállamok diplomatái között kiosztottak egy olyan dokumentumot, mely felvázolja az új uniós menekültpolitikát egészen 2025-ig. A titkos dokumentumot valaki eljuttatta a párizsi Le Monde-nak, mely siet aggodalmait kifejteni Ausztria tervei iránt.

Kurz kancellár nem volt hajlandó a menekültpolitikáról részletesen nyilatkozni azon a sajtóértekezleten, melyet az EU elnökség átvétele alkalmából tartott. Ez feltűnt az újságíróknak. Aztán az is kiderült, hogy miért ez a tartózkodás: Ausztria radikálisan új menekültpolitikát akar, mely nagyon közel áll a visegrádi államok elképzeléseihez, de nagyon távol Macron francia elnök terveitől.

Az új osztrák terv szinte kizárólag a biztonság szempontjait hangsúlyozza és a humanitárius szempontok csak a margón szerepelnek. Ráadásul Ausztria speciális földrajzi szerepéből indul ki: “ide csak helikopteren érkezhetnek bevándorlók” – szerepel a dokumentumban. Amely maximális határvédelmet indítványoz és minimális befogadást. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a migránsok jelentős része olyan fiatalember, akinek az értékrendje messze áll az európaitól és hajlamos arra, hogy a saját értékrendjét akár erőszakosan is rákényszerítse másokra. Ezért az osztrákok azt javasolják: csakis az kaphasson a jövőben menedékjogot, aki leteszi a nagyesküt arra, hogy maximálisan tiszteletben tartja az Európai Unió értékrendjét! Jelenleg nincs ilyen követelmény, már csak azért sem, mert sok uniós tagállam a keresztény értékrendre hivatkozik, amely a muzulmánok és más vallásúak egy része számára nem elfogadható.

Beiktatásakor a 31 éves Kurz kancellár hangsúlyozta, hogy legfőbb feladatának a menekültprobléma rendezését tekinti az Európai Unióban. A német közszolgálati média, a Deutsche Welle ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a bevándorlók száma jelenleg mintegy 3,5 millió az Európai Unióban, melynek a lakossága jelenleg 500 millió. Vagyis a lakosságnak kevesebb mint az 1%-ról van szó! Amely persze nagyon aránytalanul helyezkedik el az Európai Unióban: miközben sokan jöttek 2015-ben Németországba és Svédországba, ma már a déliek viselik a migráció fő súlyát. Ezért is olyan aktív ezen a téren Itália, mely szuperkvótákat szeretne, vagyis a menekültek  elosztását az EU tagállamai között. Sebastian Kurz és Orbán Viktor ezen a ponton maximálisan szembekerül elvbarátjával, Matteo Salvinivel, a Liga vezérével. Kurz azzal fenyegetőzik, hogy szükség esetén kivezényli  a hadsereget a Brenner-hágóra a nyári csúcsforgalom kellős közepén. Hogy fogja ez az Ausztria egyeztetni az EU menekült politikáját? – teszi fel a kérdést a párizsi Le Monde, amely olyan osztrák dokumentumot szerzett meg, amely új alapokra kívánja fektetni az Európai Unió egész menekültpolitikáját.

Fotó: a Brenner-hágó / TRANS Info

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez