Mennyire veszélyes a repülőgépek levegője?

Több veszély is leselkedik a fedélzeten utazókra. Néhány egyszerű óvintézkedéssel azonban a nagy részüket ki lehet védeni.

Egy hosszú repülőúton sokakban felmerülhet, hogy mennyire egészséges az a levegő, amit beszívnak az utazók. A kérdés jogos, a tanulmányok azonban azt mutatják, hogy nincs ok az aggodalomra, hiszen a repülőgépek levegője nem rosszabb minőségű, mint a földi zárt helyiségeké. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség 2015 júliusa és 2016 júniusa között végzett  átfogó felmérést 69 járaton. Mérték a szén-monoxid, a szén-dioxid valamint az ózon szintjét és a szerves vegyületeket is. A határértéket azonban egyik anyag koncentrációja sem haladta meg.

000sligh3

A légitársaságok a fedélzeti levegő 10-50 százalékát folyamatosan szűrik a minél jobb minőség érdekében. Jó hír, hogy az újabb gépeken használt szűrők 99.9 százalékban képesek elpusztítani a baktériumokat és a gombákat, mivel elektromos kompresszorokat alkalmaznak a régebben használt szűrőrendszerek helyett.

Dr. Karl Neumann gyermekgyógyász és utazási szakértő a Conde Nast Travelernek azonban elmondta, hogy nem árt az elővigyázatosság a hosszabb repülőutakon, hiszen egy ilyen utazáson könnyebben lehet elkapni a fertőző betegségeket. Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) és a WHO is több intelmet fogalmazott meg a repülőgéppel utazók számára, melyekben említik a fertőző betegségeket.

000flight

A különböző rovarok által terjesztett fertőzések ellen, mint a malária, a Zika és a sárgaláz, peszticidekkel védekeznek a légitársaságok. Néhány országban, például Ecuadorban, Indiában, Panamában, valamint Trinidad és Tobagóban ezt a műveletet utazás közben végzik a fedélzeten, hogy az utazók a ruházatukon ne hordozzák a fertőzéseket. Országonként eltérő biztonsági előírások vannak érvényben: van, ahol ezt az üres gépen végzik, hiszen néhány esetben fontos, hogy a vegyszer ne érintkezzen a bőrfelülettel. Ennek ellenére azonban nem ritka, hogy irritációt okoznak a peszticidek. A tavalyi évben a Légiutaskísérők Szövetsége több, mint 200 jelentést kapott a tagjaitól: nem kizárt, hogy a torokfájás, légzési nehézségek és fejfájás kísérte egészségügyi panaszok összefüggésben lehetnek a fedélzeten használt vegyszerekkel.

000slight2

Hogyan érdemes felkészülni? A repülés során a gyógyszertárakban beszerezhető egészségügyi maszk hasznos társ lehet a fertőzések ellen, a fedélzeten használt vegyszerekről pedig a légitársaságok adhatnak bővebb tájékoztatást. Mivel a fedélzeten a levegő nedvességtartalma jóval alacsonyabb, mint a szárazföldön, érdemes sok folyadékot fogyasztani, hogy megelőzzük a kiszáradást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez