Kínai szuperkémet fogtak Amerikában

40 kódolt információt rejtett el ártatlan digitális fotókban egy 55 éves kínai mérnök, aki már megszerezte az amerikai állampolgárságot. Xiaoqing Zheng 2008 óta dolgozott a General Electric-nél.

Nemrég saját vállalkozást alapított, mely Kínában gyártott repülőgépmotorokat. Ehhez kellettek az amerikai információk, melyeket igen leleményesen titkolt el a belső ellenőrzés elől. Mind a General Electric, mind pedig az amerikai kémelhárítás gyanította, hogy a kínai mérnök a pekingi hírszerzés embere, de nem volt semmilyen bizonyítékuk sem! A kínai mérnök szabályosan jelezte a General Electric-nek, hogy vállalkozást hozott létre Kínában. Ennek ellenére nem rúgták ki, mert abban bíztak: ezzel előnyös helyzetbe kerülhetnek a világ legnagyobb repülőgéppiacán.

Csakhogy Trump megindította a kereskedelmi háborút Kína ellen. Ezen belül különösen vigyáznak arra az amerikaiak, hogy megőrizzék a vezető szerepüket a korszerű technológiában. Elkezdték figyelni a mérnököt, de nem tudtak rájönni: hogyan küldi haza a megszerzett információkat. Aztán egy kémelhárítónak feltűnt, hogy a mérnök sok fotót küld haza a naplementéről. Elkezdték a digitális fotók vizsgálatát, és rájöttek: az ártatlannak tűnő naplementés képek kódolt információkat tartalmaznak a GE turbináiról! A kínai mérnököt elkapták. Ipari kémkedéssel vádolják. Maximum tízéves börtönbüntetésre számíthat. Egy magát megnevezni nem kívánó kémelhárító tiszt a sajtónak elmondta: még sohasem tapasztaltak olyat, hogy valaki fotókba rejtse el a titkos információkat! Ehhez nagyon komoly informatikai tudás kell. Kínában, úgy látszik, kiválóan képzett hírszerzőket alkalmaznak, hogy megszerezzék az amerikai technológiát, amellyel utolérhetik, sőt majd meg is előzhetik Amerikát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez