Tisztogatás a királyi családban – hová tűnt a félmeztelen hercegnő?

Botrányok övezik a thai királyi családot. Bár a tisztogatás célja az lehet, hogy előkészítsék a hatalomátadást, és elfogadhatóvá tegyék a koronaherceget, sokan már a monarchia válságáról beszélnek.

Szűkszavú közlemény jelent meg a napokban a thai lapokban, amelyben a thai trónörökös hivatalosan megfosztja a király által adományozott nemesi családnevüktől az Akharaphongpreecha család tagjait, akiknek így – egy 1915-ös törvény értelmében – vissza kell venniük eredeti családnevüket. Az Akharaphongpreecha család nem más, mint a trónörökös előző – harmadik – feleségnek famíliája. Formailag azért történt ez a barátságosnak semmiképp nem mondható lépés, mert a család három tagja is érintett egy hatalmasra duzzad rendőrségi megvesztegetési botrányban. Ennek központi alakja Pongpat Chayaphan rendőr vezérőrnagy, a Központi nyomozóhivatal egykori parancsnoka. Tőle, és bűntársaitól több száz millió dollár, értékben foglaltak le készpénzt, értékpapírokat, műkincseket, amelyeket – a gyanús szerint – jogsértően szereztek. Bár formálisan az ügyhöz nem volt köze – de ez egyúttal azt is jelenti, hogy Vajiralongkorn herceg volt felesége is kikerül az udvari körökből, megfosztják méltóságától.
A most 62 éves koronaherceg nem éppen Thaiföld legkedveltebb alakja. Míg édesapját, a 88 éves Bhumibol királyt köztisztelet ővezi, és valóban úgy érzik, ő alkalmas a thai nemzet egységének kifejezésére, a hercegről – nem hivatalosan – egészen máshogy vélekednek. Azért csak nem hivatalosan, mert Thaiföldön vannak érvényben a világ legszigorúbb felségsértési törvényei. Külföldi lapok viszont bőviben írtak a koronaherceg viselt dolgairól. A jelenleg leginkább Németországban élő Vajiralongkorn meglehetős lelkesedést mutat a nők, az ital és a szerencsejátékok iránt, mindenesetre sokkal jobban foglalkoztatják ezek a léhaságok, mint az államügyek. Szerencsejáték-szenvedélyét ráadásul állítólag nem éppen a legtisztább alakok finanszírozták. Rebesgetik, hogy részt vett ebben a jelenleg éppen száműzetésben élő volt miniszterelnök Thaksin Shinavatra, sőt, állítólag még a kínai alvilág is. A legnagyobb botrány viszont akkor tört ki, amikor 2001-ben egy amatőr videó került elő, amelyen a hercegné nem éppen úriasszonyhoz méltóan pózol félmeztelenül. A videó terjesztését természetesen Thaiföldön szigorúan büntették, a videómegosztókon azonban máig elérhető.

A trónörökösnek azonban immár hamarosan át kell vennie az ország vezetését. A jelenlegi király nemsokára kilencven éves, egészsége már nem a régi, nemrégiben stroke-ja volt, amiből ugyan felépült, de korántsem tud már annyira aktívan részt venni az államügyekben, amint régen. Vajiralongkorn egyetlen testvére Chakri hercegnő minimális érdeklődést sem mutat az államügyek iránt, ennél kevésbé már csak a családalapítás érdekli – pletykák persze erről is akadnak, miért. A jelenlegi kényes politikai helyzetben, amikor az országot immár majd egy évtizede permanensen a polgárháború szélére taszítja a két nagy politikai tömb, a Shinavatra klán által vezetett inkább balos “pirosak”, és a nacionalista-elitista “sárgák” harca, a monarchia fennmaradása az ország egységének záloga. Sokak sokkal inkább ezt az igyekezetet látják a botrányba keveredett volt hercegné eltávolítása mögött. Az udvar, és a királysághoz hű, a jelenlegi királynéval kiemelkedően jó kapcsolatot ápoló puccsista tábornokból miniszterelnökké avanzsált Prayuth Chan-ocha tábornok “alkalmassá szeretné tenni” Vajiralongkorn herceget az uralkodásra.

A jövő persze ettől még egyáltalán nem lesz biztosabb – a monarchiához eddig sem száz százalékban hű pirosak közt egy nem különösebben szimpatikus uralkodó csak szíthatja a republikánus gondolatot. És jelenleg az sem egészen bizonyos, ki jöhet Vajiralongkorn után. Srirasmi hercegnőtől született fiát – elvben figyelezavaros -hiperaktív volta miatt – kizárták a trónutódlásból. Legújabb feleségétől született gyermeke pedig még csecsemő, ki tudja mi vár rá a jövőben.

 

Fotó: Getty

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez