Újabb blogger kapott börtönbüntetést Vietnámban

A demokratikus szabadságjogokkal való visszaélés vádjával tizenöt hónap börtönnel sújtottak egy bloggert szerdán Vietnamban. Két héten belül ő már a második, akit ilyen indoklással ítéltek el.

A 61 éves Pham Viet Dao ellen az volt a vád, hogy visszaélt a demokratikus szabadságjogokkal az államérdekek megkárosítása céljából. Tavaly júniusban vették őrizetbe, miután 2012 februárjától 2013 májusáig az országban kialakult politikáról jelentek meg írásai a világhálón.

A kulturális minisztérium volt funkcionáriusának, a Vietnami Kommunista Párt régi tagjának cikkeit ezrek olvasták. A kormány és a kommunista párt tisztségviselőit bíráló írásai egyebek mellett Peking dél-kínai-tengeri politikájával is foglalkoznak – ez a rendkívül érzékeny kérdés szítja a vietnami nacionalizmust.

Pham Viet Dao a tárgyaláson szerdán elutasította a védőügyvéd jelenlétét. A beszámolók szerint nyugodtnak tűnt, és elismerte, hogy ő tette fel az internetre a “helytelen információkat”. “Nagyon sajnálom” – mondta. Hozzátette ugyanakkor: “Továbbra sem gondolom, hogy ezeknek a cikkeknek negatív hatásuk volt a társadalomra.”

Vietnamban minden médiát az állam irányít. Februárban elbocsátották lapjától Nguyen Dac Kien újságírót, miután saját blogjában bírálta a VKP vezetőjét. Január óta legalább 46 aktivistát ítéltek el államellenes tevékenység miatt a délkelet-ázsiai országban.

Két héttel ezelőtt egy másik bloggert, Truong Duy Nhatot két év börtönre ítéltek a kommunista rendszer elleni írásai miatt. Ő lemondásra szólította fel Nguyen Phu Trong pártfőtitkárt és Nguyen Tan Dung kormányfőt. Azzal vádolta őket, hogy felelősek az országban kialakult politikai káoszért, az egyre mélyülő gazdasági válságért, valamint azért, mert nem tudtak szembeszállni a növekvő korrupcióval.

A kommunista rezsimet tavaly 179 ország közül a 172. helyre sorolta a sajtószabadság tekintetében a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet, amely “az internet ellenségének” minősíti a délkelet-ázsiai országot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez