Félév börtön Trump kampánytanácsadójának, aki hazudott az orosz kapcsolatairól

Hat hónapos börtönbüntetést javasol George Papadopoulos ügyvédnek, Trump egykori kampánytanácsadójának Robert Mueller különleges ügyész, aki a 2016-os választási kampány orosz szálai után kutat.

A vizsgálat során kiderült: George Papadopoulos kapcsolatban állt egy orosz professzorral, aki minden bizonnyal a titkosszolgálat megbízásából anyagot adott át neki Hillary Clinton ellen. George Papadopoulos hazudott ezzel kapcsolatban, de ezt sikerült rábizonyítani. A bíróság szeptemberben hirdet ítéletet az ügyében.

Trump kampánycsapatának három másik embere is hasonló helyzetben van. Michael Flynn tábornok, akit Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának nevezett ki, szintén hazudott orosz kapcsolatairól. Ezért mennie kellett a Fehér Házból. Richard Gates, kampányfőnök-helyettes ugyancsak sáros orosz ügyekben, és ugyancsak hazudott ezekről.

A legkínosabb helyzetben az egykori kampányfőnök, Paul Manafort van. Őt Trump már a kampány alatt kénytelen volt meneszteni orosz kapcsolatai miatt. Most a bíróság előtt kell felelnie azért, mert dollármilliókat kapott az oroszbarát Janukovics elnöktől Kijevben, és erről elfelejtett beszámolni az amerikai adóhatóságnak. Trump pechére Manafort valamiféle vádalkut kötött, és ennek további kínos következményei lehetnek az elnök számára.

Hillary Clinton az elbukott elnökválasztás után vereségének fő okát abban nevezte meg, hogy az oroszok támogatták Donald Trumpot. Emiatt vizsgálat folyik Washingtonban. A republikánus többségű kongresszus próbálja akadályozni a vizsgálatot éppúgy, mint maga Trump elnök. Az ellenzéki demokraták viszont sürgetik az eredményt.

Novemberben választásokat tartanak az Egyesült Államokban. Megváltozhat a kongresszus összetétele Washingtonban. Ha a demokraták megerősödnek, akkor Robert Mueller vizsgálatai is nagyobb hangsúlyt kaphatnak. Trump pedig sarokba szorulhat. Az elnök egyelőre magabiztos: nemrég őseinek szülőföldjén, Skóciában bejelentette: indul a 2020-as elnökválasztáson. Vagyis 2024-ig a Fehér Házban akar maradni függetlenül attól, hogy milyen eredményre jut Mueller különleges ügyész Trump orosz kapcsolatairól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez