Újjáépült Kelet-Európa legnagyobb zsinagógája

Menahem Begin, aki később Izrael miniszterelnöke lett, ebben a zsinagógában esküdött örök hűséget 1936-ban. Drohobics városában még a XIX. században épült fel Kelet-Európa legnagyobb zsinagógája.

Akkor a város az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott. A galíciai kisváros lakóinak a fele zsidó volt. Az első világháborút követően Drohobics a független Lengyelország része lett. Aztán lerohanták a nácik, akik a zsidókat megölték. A második világháborút követően Drohobics Ukrajna része lett, mely akkor a Szovjetunióhoz tartozott.

Drohobics ma a független Ukrajna kisvárosa. Ukrajna, mely egykor a zsidóság egyik fontos központja volt a világban, ma már elveszítette zsidó polgárainak jó részét, akik kivándoroltak a Szovjetunió bukása, 1991 után. Drohobicsban nem is a helyi közösség intézte a zsinagóga helyreállítását, hanem az ukrán állam és egy olyan orosz oligarcha, aki ott született. Viktor Vekszelberg egymillió dollárt adományozott arra, hogy a zsinagóga újra a régi fényében pompázzon Drohobicsban.

Ukrajna próbálja őrizni a zsidó örökséget, de az állam a pénzügyi katasztrófa szélén áll. Helyi közösségek pedig egyre kevésbé vannak. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy az innen elszármazott gazdag polgárok támogassák a zsinagógák helyreállítását. Így Kijevben még attól is eltekintettek, hogy Viktor Vekszelberg orosz oligarcha igen közel áll Putyin orosz elnökhöz, akivel szemben Ukrajna manapság meglehetősen ellenséges. Viktor Vekszelberg szerepel azon a feketelistán is, amely a Putyinhoz hű oligarchákról készült az Egyesült Államokban. Emiatt Drohobics nagy fia jelenleg nem léphet be az Egyesült Államokba. Roman Abramovics, egy Putyinhoz közelálló másik orosz oligarcha úgy kerülte meg ezt a problémát, hogy felvette az izraeli állampolgárságot.

Fotó: ynetnews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez