E-mezőgazdaság Afrikában – visszacsábítani a fiatalokat

Az egyre nagyobb számú fiatalnak jövedelmező munkalehetőségre van szüksége Afrikában. A digitalis innováció az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban új lehetőségeket hozna a fiatalabb nemzedékek és a kisgazdálkodók számára.

A fiatalok világszerte egyre nagyobb számban fordítanak hátat a mezőgazdaságnak. Az ágazat megköveteli a kemény fizikai munkát és cserébe alacsony béreket ajánl. Egyik sem vonzó az új generációk számára, akik ezért inkább a nagyobb városokban próbálnak szerencsét.

A mezőgazdaságban azonban minden ágazatnál nagyobb lehetőség rejlik a szegénység csökkentésére. A szubszaharai Afrikában élő 1,2 milliárd ember több mint 60%-a 25 év alatti. Ennek a növekvő létszámú fiatal rétegnek jövedelmező munkalehetőségre van szüksége – és itt lép a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés a képbe, valamelyest újragondolt formában.

A kulcs tehát az innovációban rejlik.

Már jelenleg is számos digitális és technológiai újítást alkalmaznak a mezőgazdaságban, melyek az ágazatot hatékonyabbá tették és nem mellékesen új lehetőségeket és szolgáltatásokat nyitottak meg a fiatal vállalkozók előtt.

A FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete öt példát mutatott be arra, hogy a digitális technológia hogyan forradalmasítja a mezőgazdaságot.

1. Drónok:

Egyes becslések szerint a következő öt évben az élelmiszeripar és a mezőgazdaság a második legnagyobb drón-használóvá lép elő. A FAO már több országban bevetette a technológiát, hogy valós idejű és részletes adatokat szerezzen az élelmezésügyet és mezőgazdaságot érintő kihívásokkal kapcsolatban. Ilyenek például a természeti katasztrófák kockázatának vagy az általuk okozott károknak a felmérése.

image009

2. Őszi sereghernyó-megfigyelő és korai figyelmeztető rendszer app (FAMEWS):

Az őszi sereghernyó egy pusztító kártevő, a kukoricát és más fontos terményeket károsítja az amerikai, afrikai és ázsiai kontinensen. A földeken dolgozó gazdáknál jobban senki nem tudja kezelni ezt. Ezért a FAO kifejlesztett egy eszközt, amivel a gazdák adatokat tudnak rögzíteni. Az ide feltöltött információ egy globális, web alapú platformba vándorol, ott kielemzik, hogy a gazdák valós idejű helyzetjelentést kapjanak a fertőzöttség szintjéről, illetve javaslatot arra, hogy miként  mérsékelhetik a károkat.

image013

3. Nuru beszélő app:

A FAO és a Pennsylvaniai Állami Egyetem közösen fejlesztette ki az őszi sereghernyó applikációt kiegészítő beszélő alkalmazást, a Nurut, amely a növényhez tartva azonnal megerősíti, ha őszi sereghernyó okozta kárról van szó. A Nuru egyesíti a gépi tanulást és a mesterséges intelligenciát. Az angol mellett hamarosan „beszélni” fog franciául, szuahéli és twi nyelveken, és folyamatosan újakat tanul, hogy a gazdákat a saját nyelvükön szólítsa meg. Rövidesen a két applikációt összekapcsolják.

image011

4. Abalobu telefonos alkalmazás:

Az Abalobu –  xhosza nyelven a szó halászokat jelent – olyan mobilalkalmazás, mellyel a kishalászok rögzíthetik hogy mit, mikor és hol fogtak, milyen módszerrel és mennyiért tudták a zsákmányt értékesíteni. Mindezen információt nemcsak tárolja az app, de más halászoknak is elérhetővé teszi. Dél-Afrika partjainál jelenleg mintegy 30 000 ember él ebből, a kereskedelmi és megélhetési halászat mezsgyéjén táncolva. Így saját tudásbázisuk megteremtésével tehetik erősebbé közösségüket, különösen az éghajlatváltozás tekintetében.

5. Alkalmazások mezőgazdasági szolgáltatásokkal

A FAO négy új alkalmazást fejlesztett ki a mezőgazdasági termelők számára, hogy valós időben információkhoz juthassanak az időjárásról, az állattartásról, a piacokról és a helyes táplálkozásról.

Az időjárás és a termésnaptár alkalmazás egyszerre mutatja a várható időjárást és a szezonális terményeket, ezzel idejekorán jelezve a lehetséges kockázatokat. A gyógymódok és állati takarmányok applikációból információhoz juthatnak az állatbetegségek ellenőrzésére és a takarmányozásra vonatkozó stratégiákról, így mérsékelve az esetleges károkat. Az AgriMarketplace használatával a gazdák tájékozódhatnak takarmányvásárlás előtt az aktuális piaci helyzetről és árakról. Végül, az e-Nutrifood a vidéki területeken élők számára ad ajánlást az egészséges ételek előállításához, megőrzéséhez és a helyes táplálkozáshoz.

image002

A fiatal generációk fogékonyak az új megoldásokra. A fiataloktól és az őket összefogó szervezetektől érkező új ötletek világszerte segítenek kiaknázni az élelmezésügyben és a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. Segítségükkel csökkenthető a szegénység, a vidéki térségek lemaradása, a fiatalok alacsony foglalkoztatása, valamint az akadályok az információhoz, technológiához és a piacokhoz való egyenlő hozzáférésben. A FAO támogatója és maga is forrása az innovatív megoldásoknak az élelmezés és a mezőgazdaság jövőbeni kihívásainak megoldására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez