Lecsap az évszázad hurrikánja – tömeges kitelepítés az USA keleti partvidékén

220 kilométeres szélvésszel fenyegeti a két Karolinát és Virginia államot a Florence hurrikán. Az előrejelzések szerint az utóbbi három évtized legerősebb hurrikánja csap le az Egyesült Államok keleti partján csütörtökön. Ezért mind a három állam kormányzója tömeges kitelepítést rendelt el a veszélyeztetett helyekről.

Dél-Karolinában több mint egymillió embernek kell elhagynia a lakóhelyét, ha kedves az élete. Észak-Karolinában 50 ezer embert már kitelepítettek, de a kormányzó szerint még 245 ezernek távoznia kell a lakóhelyéről a Florence hurrikán miatt. Virginia államban 250 ezer embert szólított fel távozásra a kormányzó.

A korábbiaknál jóval erősebb hurrikán újra felszínre hozza a vitákat a klímaváltozás hatásairól az Egyesült Államokban. Trump elnök hajlamos elviccelni a dolgot. Arra hivatkozva, hogy nincs egyértelmű tudományos bizonyíték a klímaváltozás és a természeti katasztrófák közötti összefüggésre, kiléptette Amerikát a nemzetközi klímaegyezményből. Sokan bírálják emiatt és nemcsak a demokrata ellenzék soraiban.

A most fenyegetett államok Trump hívei közé számítanak, de a természeti katasztrófa változtathat a közvélemény alakulásán. Novemberben viszont választásokat rendeznek, Trumpnak nagyon fontos, hogy ezeken győzzön. Ha ugyanis a republikánusok veszítenek a választásokon, akkor Washingtonban átalakul a kongresszus. Amely azután megkísérelheti az impeachmentet vagyis az elnök jogi elmozdítását. És akkor az USA visszaléphetne a nemzetközi klímaegyezménybe. De egyelőre csak a Florence hurrikán a realitás, amely miatt több mint egymillió embert kell kitelepíteni az USA keleti partvidékén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez