Migráció helyett a segítséget kell odavinni, ahol a baj van – magyar-ugandai megállapodás

A migrációról folyó viták résztvevői egy dologban többnyire egyetértenek. Abban, hogy az elvándorlás okainak megszüntetése lehet a legalkalmasabb mód a migráció megállítására. Vagyis ott kell segíteni, ahonnét az emberek útnak indulnak.

Támogatni kell azokat az afrikai országokat, amelyek segítenek abban, hogy ne jöjjenek migránsok Európába, és ilyen ország Uganda – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Budapesten ugandai kollégájával, Sam Kahamba Kutesával tárgyalt. Uganda sokat tett és tesz a regionális stabilitás érdekében, másfél millió, szomszédos területekről menekült embernek nyújt biztonságot, továbbá megérti és pártolja Magyarország azon politikáját, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem mindenfajta migrációs hullámokat kell megindítani Afrikából Európába – mondta közös sajtóértekezletükön a magyar diplomácia vezetője.

Aki szerint abban kell segíteni a különböző okok miatt nehéz sorsú embereken, hogy a hazájukhoz minél közelebb maradhassanak és mihamarabb hazatérhessenek, ahelyett, hogy a kockázatokat és akár az életveszélyt is vállalva Európába akarjanak jönni.

Éppen ezért Magyarország négypontos fejlesztési programot hajt végre Ugandában, hogy segítsen elviselni a terheket, amelyek másfél millió menekült ellátásából származnak. Így hazánk felajánlja, hogy segíti az egyik ugandai menekülttelep vízellátását és napelemekkel biztosítja az  áramellátását is.  Továbbá egy komplex kiberbiztonsági rendszer kiépítését is támogatjuk és biztonsági okmányok gyártását is vállaljuk, hogy Uganda is pontosan tudja, ki tartózkodik a területén – jelentette be Szijjártó Péter.

A kétoldalú tárgyaláson a terrorellenes intézmények közötti szorosabb kétoldalú együttműködésről is megállapodtak, megerősítették a mezőgazdasági együttműködésüket, folytatják az agrárszakértői képzések szervezését – sorolta a magyar külügyminiszter, hozzátéve, hogy  ösztöndíj-megállapodást is kötnek, ennek értelmében évente tíz ugandai hallgató tanulhat Magyarországon.

Sam Kahamba Kutesa hangsúlyozta: másfél millió menekült érkezett Uganda területére a környező országokból, a konfliktusok elől sokan ide menekülnek. A menekültek az ország északnyugati részén élnek, ahol az infrastruktúrát nem ennyi ember számára tervezték – fejtette ki. Hozzáfűzte: éppen ezért országa hálás a Magyarország által felajánlott segítségért.

A sajtótájékoztató előtt a két miniszter szándéknyilatkozatot írt alá a kétoldalú fejlesztési együttműködésről.

A magyar segítség az Egyenlítő mentén fekvő kelet-afrikai országban már most is nagy hagyományokkal bír. A Magyar Afrika Társaság (AHU) és a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) hosszú évek óta valósít meg humanitárius és gazdasági projekteket Ugandában. Többször indítottak már útnak orvosi missziót és Kapekében kórházat is építenek, hogy ne maradjanak ellátatlanul a betegek akkor sem, amikor a magyar önkéntes orvosok éppen nincsenek az országban. Kutat fúrattak egy olyan régióban, ahol korábban tíz órát kellett gyalogolniuk a helybelieknek ívóvízért.  Az utcagyerekek integrálására sportiskolát működtetnek. A Földművelési Minisztériummal és a Szent István Egyetemmel együttműködve agrár szaktanácsadókat képeznek az afrikai országban – és hogy a gyakorlatban is bemutassák azt, amit tudni kell, mintafarmot működtetnek Luweróban. Képzéseket szerveznek az ugandai rendőröknek és velük együtt sporteseményeket szerveznek, hogy lekössék a fiatalokat és eltérítsék őket a bűnözéstől. De nem maradnak ki az AHU és a HTCC támogatásából az ugandai nőegyletek és az európai versenyeken résztvevő sportolók sem. Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke elmondta: egyaránt cél a humanitárius segítség, a helybeliek életkörülményeinek javítása, ami a migrációs szándék csökkenéséhez jelentősen hozzájárul, és a magyar vállalkozók üzleti-piaci lehetőségeinek bővítése.

orvosság

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez