Történelmi megállapodás születhet Peking és a Vatikán között

Erről nyilatkozott a kínai fővárosban a hivatalos katolikus egyház helyettes vezetője. Feng Csienping a Reuters hírügynökség tudósítójának elmondta, hogy “gőzerővel folynak a tárgyalások” az új püspökök kinevezéséről a Vatikán és Peking között.

Kínában körülbelül 12 millió katolikus él, a hívők pedig fele – fele arányban oszlanak meg a hivatalos és az illegális egyház között. Nem sokkal a kommunista hatalomátvétel után Mao elnök úgy határozott : a kínai katolikus egyháznak meg kell szakítania a kapcsolatait Rómával. Aki hajlandó volt erre, az tovább gyakorolhatta vallását. Aki nem, az illegalitásba kényszerült. Ezért most Kínában két katolikus egyház van: az egyik a hivatalos, az úgynevezett hazafias egyház, melyet a hatóságok elismernek, a másik pedig a Vatikán által támogatott katolikus közösség. A püspököket az egyik közösség számára a Vatikán nevezi ki, a másik közösség számára viszont Peking. Van olyan püspök is, akit mindkét helyen elfogadnak. A most folyó tárgyalások eredményeképp létrejöhet egy egységes kinevezési rendszer vagyis több mint hatvan év után az egyesülés felé tehetnek lépést a katolikusok Kínában.

Pekingben egyelőre ragaszkodnak hozzá, hogy a Vatikán ismerje el a kínaiak által kinevezett püspököket is. Ez egyelőre nem történt meg, mert sokan ellenzik a “behódolást a kommunista hatalom előtt”. A bírálók között a leghangosabb a legmagasabb rangú kínai katolikus : Joseph Zen bíboros. Hongkong katolikus vezetője szerint a “Vatikán eladja a katolikusokat Pekingnek!”

Hszi Csin-ping államfő tavaly kampányt hirdetett az egyházak megrendszabályozása érdekében. A célkeresztben nem a katolikusok vannak, hanem a muzulmánok és a tibeti buddhisták. Ők ugyanis politikai problémát jelentenek. A 12 millió katolikus esetében erről nincsen szó, de a túlbuzgó káderek fellépnek a kampány keretében a keresztények  ellen is. Nemrég leromboltak egy óriási protestáns templomot, melyet engedély nélkül építettek fel Kínában. A Vatikánhoz hű katolikusok már több, mint hatvan éve élnek illegalitásban. A most folyó tárgyalások a Vatikán és Peking között azzal kecsegtetnek, hogy megszűnhet ez az áldatlan állapot, mely mind Kína mind pedig a Szentszék számára meglehetősen kellemetlen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez