Tíz évet kaphat az ellenzéki vezető

Pénzmosás és sikkasztás vádja miatt tíz év börtönbüntetést kértek Alekszej Navalnijra, aki az egyik legjelentősebb korrupció-ellenes aktivista Oroszországban.

Pénteken egy kerületi bíróság meghosszabbította Navalnij házi őrizetét január 15-ig, de tarthatja a kapcsolatot hazai és nemzetközi szervekkel, így bíróságokkal is.
A korrupció-ellenes aktivista idén február óta tölti házi őrizetét, úgy, hogy az internetszolgáltatást megtagadták tőle. Ennek a döntésnek a hátterében az áll, hogy egy rendkívül népszerű blogot vezet, melyben az orosz politikai és gazdasági elit korrupciós ügyeit vizsgálja. Az oldal közben továbbra is működik, melyet jelenleg Navalnij felesége vezet.
A vádak egy 2012-es szerződéssel kapcsolatosak, melyben Alekszej és testvére, Oleg az Yves Roche céget vezették félre. A vád szerint mintegy 55 millió rubelnyi összegre tettek szert a testvérek.
Navalnijék tagadták bűnösségüket, és szerintük a szerződés szabályos volt. Véleményük szerint politikai támadások áldozatai, ugyanis sok érzékeny témára is ráirányították az orosz lakosság figyelmét a korrupció-ellenes munkásságukkal. A védőügyvéd szerint is politikai támadás áll a háttérben, a terhelő bizonyítékok pedig elégtelenek az ügyben.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez