1000 éves viking kardot talált egy tóban egy 8 éves kislány

A vízben tapintotta ki a relikviát, amit aztán ki is emelt a felszínre.

Ritka kincsre bukkant egy nyolcéves kislány Svédországban, Smalandban: Saga Vanecek édesapjával fürdött a Vidöstern-tóban, amikor a vízben kitapintott egy furcsa tárgyat. Mikor kiemelte, szinte elállt a lélegzete, hiszen egy kardot tartott a kezében. A 85 centiméteres relikviát aztán a Jönköpings Lans Múzeum régészei vizsgálták meg és megállapították róla, hogy körülbelül 1000 éves lehet, tehát a vikingek korából való.

0000000000sw

A  felfedezést követően a régészek megkezdték a helyszín átvizsgálását további kincsek után kutatva. Először úgy gondolták, hogy temetkezési hely lehetett, de miután csak egy brosst találtak, amely hasonló korú lehet, mint a kard és egy 18. századi pénzérmét – na meg egy rakás szemetet -, elvetették a temetkezési hely elméletét. A The Local szerint most úgy tartják, hogy inkább áldozati helyről lehet szó.

A kislány még a nyár elején találta meg a kardot, a kutatók azonban megkérték, hogy tartsa a felfedezését titokban, mivel nem akarták, hogy a tó környékét elárasszák a kincsvadászok, akik  meggátolták volna a további felfedezéseket. Az ezeréves kardot a közönség leghamarabb egy év múlva nézheti meg, mivel a fa- és bőrrészeket konzerválniuk kell a szakembereknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez