Árukapcsolás-e Kim Dzsongun pekingi látogatása?

Észak-Korea ifjú diktátora épp a születésnapján érkezett Kínába – hangsúlyozta a Global Times vezércikke. A pekingi vezetés angol nyelvű lapja ennek kapcsán felteszi a kérdést: vajon véletlen egybeesés-e, hogy miközben döntő fontosságú kereskedelmi tárgyalások folynak Pekingben az amerikaiakkal, egyszer csak felbukkan Észak-Korea ifjú vezére, aki csúcstalálkozóra készül Donald Trumppal.

Sok amerikai szakértő úgy véli: az időzítés nem véletlen! Az amerikaiak így gondolkodnak, de a kínaiak nem – írja meglehetősen talányosan a pekingi hatalom véleményét megfogalmazó lap vezércikke. Amely szerint sokkal fontosabb az, hogy újévi üzenetében Kim Dzsongun a gazdasági fellendülésről beszélt és nem a fegyverekről. A kínaiak így üzennek Donald Trumpnak: ha újabb látványos csúcstalálkozót akar az ifjú diktátorral, akkor nem kerülheti meg Kínát!

Arra, hogy az USA számára mennyire fontos a kínai kapcsolat, a New York-i Bloomberg portál utal egyértelmű nyíltsággal. Prognózisa szerint vásárlóerő-paritáson számolva

2020-ban Kína GDP-je magasabb lesz, mint az Egyesült Államoké!

És milyen lesz a nagyhatalmak rangsora 2030-ban? Kína GDP-je több mint a duplája lesz az Egyesült Államokénak.

A számok: Kína 64.200 milliárd dollár, az USA 31.000 milliárd. Az Egyesült Államok a harmadik helyre kerül, mert még India is megelőzi 46.300 milliárd dollárral. A China Daily, miközben utal erre a prognózisra, megemlíti, hogy az idén is elérik a 6,5%-os növekedést. Így lesz-e?  Kérdés, de ez válasz Trumpnak, aki a kínaiak gazdasági nehézségeire alapozza a számításait.

A kereskedelmi tárgyalásokon egyszer csak megjelent Kína gazdaságának fő mandarinja

A tárgyalások államtitkári szinten folynak Pekingben, de Liu Ho miniszterelnök-helyettes úgy érezte: neki is ott a helye! A South China Morning Post sasszemű tudósítója ezt azonnal észre is vette. A protokollra kínosan ügyelő kínaiak így tudatták amerikai partnerükkel: top prioritást élveznek, bár a rangjuk nem áll arányban ezzel. A kínaiak más gesztust is tettek. A Reuters hírügynökség értesülései szerint engedélyezik bizonyos genetikailag módosított növények bevitelét az USA-ból Kínába. Ez régi követelésük az amerikaiaknak, akiket mágnesként vonz Kína 1,4 milliárdos piaca. Kínában tilos a genetikailag módosított növények termesztése, de importálni szabad. Főként egy olyan “jó baráttól”, mint az Egyesült Államok. Kína szóját is újra importál az USA-ból, hogy a befolyásos agrárlobbi jóindulatát elnyerje.

A másik pekingi változás a szellemi termékek jogvédelme. A kínaiak törvényjavaslatot terjesztenek elő ezzel kapcsolatban. Mike Pompeo külügyminiszter, aki a CNBC televíziónak nyilatkozott, ezt nevezte a legfontosabb vitapontnak. Elég lesz-e a kínaiak engedménye Amerikának? A New York Times szerint lehet, hogy nem. Pedig mindkét fél eredményt vár:

Trump elnök Vang Csi-san alelnökkel találkozik Davosban

A január végi fél csúcstalálkozón mindkét nagyhatalom szeretne valamilyen eredményt felmutatni, hiszen vészesen fogy az idő. A 90 napos fegyverszünet december elsején kezdődött. Az érdemi tárgyalások csak most indultak karácsony és újév után. Hamarosan pedig itt a Holdújév – a kínaiak legnagyobb ünnepe.

Kinek dolgozik az idő?

Pekingben biztosak benne, hogy nekik – de csak hosszú távon. Most nekik is nagyon fontos a megegyezés. Liu Ho miniszterelnök-helyettesnek tulajdonképp nem az amerikai kereskedelemmel kellene foglalkoznia, hanem az ingatag alapokon nyugvó pénzügyi hitelpiramissal. Csakhogy a Harvard egyetemen doktorátust szerző főmandarin most főtárgyaló a kereskedelmi háborúban. Előbb ezt a problémát kell megoldania és csak azután jöhetnek a hazai gondok.

Diplomáciai csodafegyver-e Kim Dzsongun?

Trump elnök egyetlen látványos diplomáciai sikerét Észak-Korea ifjú diktátorának  köszönheti. De Kim Dzsongun mindig csak azután tárgyal az USA elnökével, hogy egyetlen szövetségesét, Hszi Csin-pinget hosszasan meghallgatta. Kína első emberének jóváhagyása nélkül nincs sikeres csúcstalálkozó Trump és Kim Dzsongun között. Az amerikai elnök – katasztrofális szíriai döntése után – diplomáciai sikerre vágyik. Amerikai és észak-koreai diplomaták Hanoiban lázasan készítik elő az újabb csúcstalálkozót. Mennyit ér ez meg Donald Trumpnak?  A Global Times-nak talán igaza lesz: bejön a furcsa árukapcsolás Észak-Korea és a kereskedelmi háború között. Mindenki eredményt akar, méghozzá gyorsan. De nem biztos, hogy mindenki jól is járhat egyszerre, ahogy azt a sajtó sugallja most Pekingben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez