Kampala – melegellenes törvényjavaslat elfogadása karácsonyra

Új homoszexuális-ellenes törvényjavaslatot fogalmaztak meg az ugandai törvényhozók.

Ez a lépés közel egy évvel azután történt, hogy kriminalizálták a homoszexualitást. Akkor ezt a törvényt az ugandai alkotmánybíróság megsemmisítette egy technikai hiba miatt.

Latif Ssebagala Miniszterelnök vezeti ezt az új kampányt, aki a kormány támogatását is élvezi. Biztos benne, hogy karácsony előtt benyújtják ezt a módosított törvényjavaslatot, mert már teljesen elkészítették, sőt a többi tartományi miniszterek egy petíciót is beadtak, hogy minél hamarabb kerüljön a parlament elé. Gyakorlatilag már a törvényhozók 90%-a aláírta és elfogadta ezt a törvényjavaslatot a „pusztító jelenség” miatti „romló helyzetére” hivatkozva.

Ugandában jelenleg is illegális a homoszexualitás, érvényben van az az 1950-es törvénycikkely, ami alapján életfogytiglani börtönbüntetéssel lehet súlytani a vétkeseket.

Ssebagala Miniszterelnök a Daily Monitor-nak nyilatkozta, hogy az ugandai nép karácsonyi ajándékának szánják ezt a meleg-ellenes törvényjavaslatot. Kiszivárgott információk szerint a homoszexualitás bármilyen népszerűsítését is bűntettnek minősítenék, akár 7 évvel is büntethetővé tennék, és/vagy 40 000 dollár pénzbüntetéssel súlytanák. De nemcsak a melegekre vonatkoztatnák a törvényt, hanem betiltanák a természetellenes szexuális tevékenységeket is (transz-, állat-, anál-szex).

Yoveri Kaguta Museveni nagy nyomás alatt van a tekintetben, hogy elfogadja ezt az új törvényjavaslatot és már kétkedésének hangot adott. Azzal érvvel, hogy figyelembe kell vennie, hogy ez a kereskedelmet és a gazdaságot is mélyen érintené. Az Elnök a szavazóbázisát biztosítaná a 2016-os választáson e törvény aláírásával Ugandában, ami a hatalomra kerülésének 30. évét jelentené. Museveni korábbi CNN nyilatkozata szerint a melegek: „ Undorítóak. Miféle emberek ezek? Sosem tudtam igazán, hogy mi mindent csinálnak, nemrég mesélték csak el, és mit is mondhatnék, szörnyű! Undorító.”

Az aktivisták, az érintettek, az USA, az EU nemcsak a drákói törvényre panaszkodtak a közelmúltban, hanem a társadalmi megbélyegzésre és erőszakra is: sokan jelezték, hogy a törvény életbe lépése óta ugrásszerűen megnövekedett a homoszexuálisok elleni támadások száma. Az erősen homofób társadalomban a törvény hatására sokan felhatalmazva érezték magukat, hogy erőszakkal fejezzék ki véleményüket. De korábban is gyakoriak voltak a verések, kilakoltatások és letartóztatások.

A homofóbia és a melegek elleni szigorú törvények nem ugandai sajátosságok. A brit gyarmatosítás óta számos országban üldözik a melegeket.

Kérdéses tehát, hogy elég e az ország többségének támogatása, és vajon keresztül tudják –e vinni a tiltakozókon is a törvényjavaslatot…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez