Francia búcsú a Japánban lefogott Renault-főnöktől

Párizsban a pénzügyminiszter bejelentette: keresik Carlos Ghosn utódát a Renault élére. Az egykori legendás vezért november óta fogva tartják Japánban, ahol súlyos korrupciós vádakkal illeti őt az ügyészség.

A franciák sokáig reménykedtek abban, hogy Carlos Ghosn hamarosan szabadlábra kerül, de Tokióban az ügyészség folyamatosan meghosszabbítja az előzetest.

A Renault magáncég, de a francia államnak 15%-os részesedése van benne. Ezért jelenthette be Bruno LeMaire pénzügyminiszter, hogy keresik a Renault elnök-vezérigazgató utódát.

Carlos Ghosn libanoni szülők gyermeke, de már Brazíliában született. Franciaországban csinált karriert. Innen került a Nissan japán autógyár élére. Nemcsak rendbe hozta a gondokkal küzdő gyárat, de egyesítette is a francia Renault-val. Később ehhez csatlakozott a szintén japán Mitsubishi. Így létrejött a világ legnagyobb autós egyesülése.

Párizsban azt gyanítják, hogy a japánok ki akarnak szállni az egyesülésből és ezért indítottak pert Carlos Ghosn ellen. A Nissan új főnöke, aki korábban Carlos Ghosn jobbkeze volt, cáfolta ezt a verziót a párizsi Le Monde-nak adott interjújában. Szerinte a japán ügyészség kizárólag Ghosn korrupciós ügyeit vizsgálja. A csúcsmenedzser állítólag magánszámláinak egy részét a Nissan céggel fizettette ki. Ezenkívül jelentős összegű adócsalást is végrehajtott, amíg a Nissan főnöke volt Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez