Japán miniszterelnök: találkozni akarok Kim Dzsongunnal!

Abe Sinzo kormányfő erről a parlamentben beszélt, ahol felvázolta politikai irányvonalát.

A japán miniszterelnök tavaly még kizárta a találkozás lehetőségét Észak-Korea ifjú diktátorával annak ellenére, hogy Kim Dzsongun találkozott Donald Trump amerikai elnökkel Szingapúrban. Abe Sinzo attól tart, hogy Észak-Korea tervezett leszerelése csakis a ballisztikus rakétákra terjed ki, melyekkel elérhetik akár az Egyesült Államok területét is. Japán viszont jóval közelebb fekszik Észak-Koreához. A rakétakísérletek során többször is átrepültek közepes hatótávolságú észak-koreai rakéták Japán fölött.

Észak-Korea és az USA most új csúcstalálkozóra készül, melyen Trump és Kim Dzsongun megvitathatják a leszerelés teljes problémakörét. Észak-Korea megindította a leszerelést, de azután le is állt, mert az Egyesült Államok meghosszabbította a szankciókat vele szemben. Washington felfogása szerint csakis akkor vetnek véget a szankcióknak, melyek súlyos károkat okoznak a világtól elzárkózó állam gazdaságának, ha már véget ért az atomfegyverek és a ballisztikus rakéták leszerelése. Észak-Korea felfogása szerint a leszerelés hosszabb folyamat, és azalatt fokozatosan fel kell számolni a gazdasági szankciókat az országgal szemben. Amíg ugyanis érvényben vannak a szankciók, addig a külföldi befektetők óvakodnak a pénzüket Észak-Koreába vinni.

Észak-Korea iparának alapjait a japánok teremtették meg a világháború idején. Miután az amerikaiak intenzíven bombázni kezdték a távol-keleti szigetországot, a hadiipar jelentős részét áttelepítették Észak-Koreába, mely 1945-ig Japán gyarmata volt. Észak-Koreát a szovjet csapatok szabadították fel és ott kommunista rendszert vezettek be. Diplomáciai kapcsolat azóta sincs Észak-Korea és Japán között. Abe Sinzo miniszterelnök most viszont azt javasolta, hogy vegyék fel a diplomáciai kapcsolatot egymással.

Japán miniszterelnöke nemrég tett sikertelen látogatást Moszkvában, ahol a Kurili-szigetek miatt továbbra sincs megegyezés a két nagyhatalom között. Ezért most Abe Sinzo Kína fele fordult: minden korábbinál aktívabb együttműködést javasolt Pekingnek. A világ második és harmadik számú nagyhatalma ősi rivális a térségben, de most talán egymásra találnak Trump nacionalista irányvonala miatt. Észak-Korea egyetlen igazi szövetségese Kína. Kim Dzsongun minden csúcstalálkozó előtt gondosan konzultál Hszi Csin-ping elnökkel. Észak-Korea Japán felé is csak akkor fog nyitni, hogyha erre Pekingben rábólintanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez