Ferenc pápa: papok erőszakoltak meg apácákat

Első ízben beszélt erről a kényes kérdésről a sajtó előtt a katolikus egyház feje, aki nemrég fejezte be sikeres látogatását az Emírségekben. Ez volt az első pápai látogatás az Arab-félszigeten, ahol Mohamed próféta meghirdette az iszlám vallást.

A 81 éves Ferenc pápa ezt követően újra nehéz fába vágta a fejszéjét amikor először beszélt arról, hogy előfordult: katolikus papok vagy szerzetesek erőszakoltak meg apácákat! Sőt olyan is volt, hogy egy egész apácarendet szexuális rabszolgaként kezeltek a katolikus egyház felkent papjai. Ferenc pápa nagy elismeréssel beszélt elődjéről, XVI. Benedek ugyanis feloszlatta ezt az apácarendet. “Már régóta dolgozunk ennek a kényes problémának a megoldásán” – hangsúlyozta Ferenc pápa a sajtó képviselői előtt. Arra célzott, hogy nemrég az apácarendek vezetői felszólították az apácákat: ne tekintsék kötelezőnek a hallgatási tilalmat ebben a kényes kérdésben.

A katolikus egyház már évek óta küzd a pedofil papok eseteivel. Ferenc pápa tavaly feloszlatta az egész püspöki kart Chilében, mert nem megfelelően kezelték ezt a kérdést. A Vatikán harmadik emberét, Pell bíborost elítélték pedofília miatt hazájában, Ausztráliában. A bíboros ugyan fellebbezett, de kevéssé valószínű, hogy visszatérne a Vatikánba, mint a katolikus egyház pénzügyminisztere.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez