Történelmi premier: Szaúd-Arábia új nagykövete Washingtonban egy hercegnő

Rima bin Bandar számára nem újdonság Amerika, hiszen édesapja is nagykövet volt Washingtonban. Bandar bin Szultan több mint húsz éven át képviselte a sivatagi királyságot az Egyesült Államokban – 1983-tól 2005-ig. A távozó nagykövet nem más, mint a király fia, a mindenható trónörökös testvéröccse: Khaled bin Szalman.

Távozását régóta rebesgették Washingtonban, mert alaposan belekeveredett a Hasogdzsi-ügybe. Az ellenzéki újságíró, aki a Washington Postban írta kritikus cikkeit, októberben csak azért kereste fel hazája főkonzulátusát Isztambulban, mert Khaled bin Szalman a becsületszavát adta: nem esik bántódása! Az újságírót meggyilkolták egy Szaúd-Arábiából érkezett kommandó tagjai. Az amerikai szenátus szerint Mohamed bin Szalman trónörökös adta ki a parancsot a gyilkosságra. Az érintett ezt tagadja, és Trump elnök – a szenátussal ellentétben – elfogadta Mohamed bin Szalman magyarázkodását. Szaúd-Arábia ugyanis túlságosan is fontos szövetséges az Egyesült Államok számára. Ki az utód?

Rima hercegnő a nők jogainak harcosa

Szaúd-Arábiában immár a nők is megjelenhetnek a sporteseményeken. Autót is vezethetnek. Ezeknek a kissé megkésett változásoknak a legfőbb támogatója a királyi családban Rima bin Bandar hercegnő volt. Az amerikai sajtó, mely gyakran bírálta Szaúd-Arábiát a nők jogainak a korlátozásáért, többször is kedvezően emlegette Rima bin Bandar hercegnőt. Persze a hercegnő nem lehetett volna sikeres, ha nem támogatja őt Mohamed bin Szalman trónörökös, aki továbbra is meghatározó személyiség a sivatagi királyságban. Mi lesz az öccse sorsa?

Khaled kulcspozícióba kerül Rijádban 

Khaled bin Szalman herceg vadászpilóta. Csak nagyon rövid ideig volt nagykövet Washingtonban, 2017-ben nevezték ki. Most ő lesz a hadügyminiszter. Bár a hivatalos rangja a hadügyminiszter helyettese, mert a miniszter a bátyja. Mohamed bin Szalman. A trónörökös azonban szabadulni akar a szereptől: négy éve folyik a háború a szomszédos Jemenben – minden különösebb eredmény nélkül. Szaúd-Arábia rengeteg pénzt beleköltött, koalíciót hozott össze a huthi lázadókkal szembe- hiába. Jemen tönkrement, de a húszi lázadók – Irán támogatásával – tartják magukat. Khaled bin Szalman hercegnek kellene fordulatot hoznia a háborúban, éppúgy mint utódának, Rima bin Bandar hercegnőnek az amerikai-szaúdi diplomáciai kapcsolatokban. Egyik sem lesz könnyű.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez