Ki kit ver át? Észak-Korea újjáépíti rakétabázisát

Washington és Phenjan álláspontja nem egyezik, így sem az amerikaiak szigorú szankcióinak feloldásában, sem az észak-koreaiak katonai nukleáris kapacitásának és ballisztikus rakétáinak a megsemmisítésében nincs előrelépés.

Ezt jelentette mind az amerikai mind pedig a dél-koreai hírszerzés. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a Sohae rakétatámaszpont részleges újjáépítése gondot jelenthet, de nem túlságosan nagyot, mert Kim Dzsongun megígérte Trumpnak: nem hajt végre új nukleáris vagy ballisztikus rakétakísérletet. A Yongbon nukleáris központ teljes erővel működik: még a Hanoiban megtartott csúcstalálkozó idejére sem állították le! Állítólag Trump részben emiatt hagyta félbe a csúcstalálkozót Hanoiban.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó újra megfenyegette Észak-Koreát: ha nem folytatja a teljes nukleáris leszerelést és a ballisztikus rakéták megsemmisítését, akkor nemcsak a jelenlegi szankciókkal kell számolnia, de Washingtonban újabbakat is kitalálhatnak. Válaszul Észak-Korea egyik külügyminiszter-helyettese arra utalt, hogy Kim Dzsongun elveszítette a türelmét. Trump ugyanis hazudott amikor azt állította, hogy Észak-Korea a szankciók teljes visszavonását követelte cserébe a leszerelésért. Phenjan szerint párhuzamosan kellene végbemennie a leszerelésnek és a szankciók feloldásának. Washington álláspontja viszont az, hogy csakis azután oldják fel a szigorú szankciókat, ha Észak-Korea már befejezte katonai nukleáris kapacitásának és ballisztikus rakétáinak a megsemmisítését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez