Haláltábor-túrát hirdet a holokauszttagadó David Irving

3.650 dollárba kerül a kilencnapos túra Lengyelországban, ahol néhány haláltábor mellett a kíváncsi turisták megtekinthetik a Farkasodút is, ahol Adolf Hitlert megpróbálták felrobbantani 1944-ben. A holokauszttagadó brit történész már vezetett hasonló túrát 2013-ban – írja az izraeli Haaretz.

A lap beszámol arról a UK Jewish News alapján, hogy a túrára szeptemberben kerülhet sor. Négy haláltábor szerepel a programban: Treblinka, Sobibor, Belzec és Majdanek. Ezzel kapcsolatban David Irving hirdetése azt írja, hogy “a táborok története ellentmondásos”. Korábban a brit történész azt állította, hogy nem Adolf Hitler rendelte el a zsidók tömeges kiirtását, sőt a Führer nem is tudott róla! David Irving egyes írásaiban odáig is elment, hogy tagadta a holokausztot. Most úgy ajánlja magát a turisták figyelemébe, mint Hitler szakértőt. Szerinte Heinrich Himmler a felelős a zsidók megsemmisítéséért. Ezért a Farkasodúban – Lengyelország keleti részén – a turisták megnézhetik nemcsak Hitler főhadiszállását, de az SS-vezér házát is.

A második világháború idején mintegy hatmillió európai zsidó vesztette életét. Döntő többségüket lengyelországi haláltáborokban ölték meg. Ezeket a táborokat az SS irányította. A világháború után az SS-t háborús bűnösnek nyilvánították. Heinrich Himmlert a britek elfogták, de kihallgatni már nem tudták, mert egy ciánkapszulával öngyilkos lett.

David Irving holokauszttagadását sok történész bírálta Nagy-Britanniában és külföldön is. Egy izraeli holokausztkutató pert is nyert ellene. Deborah Lipstadt peréről film is készült Denial, vagyis Tagadás címmel. A filmben a magyar származású Rachel Weisz játszotta az izraeli történész szerepét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez