Norvégia visszaadja a Húsvét-szigeteknek a műtárgyakat, melyeket Thor Heyerdahl hozott el onnan

A legendás norvég felfedező és etnográfus azzal vált világhírűvé, hogy Kon Tiki nevű kis csónakjában több mint 6.000 kilométert tett meg a Csendes-óceánon Peru és Polinézia között. Thor Heyerdahl azt kívánta bizonyítani, hogy lehetséges volt a régi időkben is nagy utakat megtenni a Csendes-óceánon.

A norvég felfedező 1955-56-ban járt a Húsvét-szigeteken először. A Chiléhez tartozó szigetcsoport teljesen elhanyagolt volt ekkoriban. Thor Heyerdahl több ezer műtárgyat vitt magával Norvégiába. 1986-88-ban megismételte utazását a Húsvét-szigeteken, ahol alapos etnográfiai munkát folytatott. A nagy norvég felfedező 2002-ben halt meg, 87 éves korában.

Most fia, az ifjabb Thor Heyerdahl adta vissza a műtárgyakat Chilének. Santiago de Chilében elmondta: apja végakaratában úgy rendelkezett, hogy vissza kell adni a műtárgyakat a Húsvét-szigeteknek, miután alaposan megvizsgálták azokat Norvégiában. Feltétel volt az is, hogy megfelelő múzeum épüljön a Húsvét-szigeteken, ahol be lehet mutatni ezeket a műtárgyakat.

Chile régóta visszakövetelte a műtárgyakat, melyeket a külföldi felfedezők magukkal vittek a Húsvét-szigetekről. A dél.amerikai országnak emiatt régi vitája van a brit kormánnyal, illetve a British Museummal, ahol egy híres bazaltszobrot őriznek, melyet a Húsvét-szigetekről hoztak el. A Hoa Hahananai szobrot különösen fontosnak tartják a Húsvét-szigeteken, mert ott az az ősi felfogás, hogy ezekben a szobrokban öltenek testet az elmúlt generációk árnyai.

Fotó: A Hoa Hahanai a British Museumban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez