Putyin jelenlétében avatták fel a Mercedes első gyárát Oroszországban

250 millió eurót fektet be a Mercedes-Benz orosz földön – mondta a megnyitón Dieter Zetsche. A Mercedes-Benz főnöke kiemelte: Putyin támogatása nélkül nem ment volna ilyen simán minden.

Az orosz elnök is jelen volt a Mercedes gyár avatásán, Moszkvától 40 kilométerre. Az új gyárban ezer ember dolgozik és amikor eléri a csúcskapacitást, 25 ezer járművet értékesít majd az orosz piacon évente. Putyin hangsúlyozta: a Mercedest nagyon sokra tartják Oroszországban.

Németország érdekelt egy sikeres Oroszországban 

Ezt hangoztatta Peter Altmaier. Angela Merkel kancellár egykori kabinetfőnöke, aki jelenleg Németország gazdasági minisztere, elmondta: tavaly 61,9 milliárd euró volt a két ország kereskedelmi forgalmának értéke. Peter Altmaier tárgyalt Alkeszander Novak orosz gazdasági miniszterrel is. A megbeszélés fő témája az Északi áramlat 2 elnevezésű tengeralatti gázvezeték volt. Ez közvetlenül szállít gázt Oroszországból Németországba. Sok szövetséges állam bírálta emiatt a németeket, Trump elnökkel az élen. Berlinben viszont azt hangsúlyozzák: Európa energiaellátását Európában döntik el!

A szankciók maradnak

2014-ben Oroszország – egy népszavazás után – annektálta a Krím-félszigetet. Ezt a külvilág nem fogadta el: az EU szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben. Most a Mercedes gyár avatása kapcsán Merkel kancellár szóvivője sietett megerősíteni: maradnak a szankciók Oroszországgal szemben. Berlinben és Moszkvában szép csendben tovább folytatják az együttműködést, melyet az Egyesült Államok bírál, mert úgy érzi: ily módon csökken a befolyása Európában és az egész globális gazdaságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez