Könyv dicséri a skót tanárnőt, aki zsidó lányokat mentett Budapesten

Ne féljetek! Ebédre visszajövök! – mondta Budapesten a zsidó diáklányoknak a skót tanárnő, aki meghalt Auschwitzban.

1944 áprilisában tartóztatták le a skót Jane Haininget zsidók rejtegetése miatt Budapesten. Auschwitzba vitték, ahol 47 éves korában meghalt. A brit kormány Holokauszt-érdemrenddel tüntette ki 2010-ben. A Life of Love and Courage címmel most új könyv jelent meg a skót tanárnőről, aki zsidó gyerekeket mentett Budapesten a holokauszt idején.

Mary Miller, a könyv szerzője elmondja hősnőjéről, hogy teljesen átlagos ember volt, aki azonban a rendkívüli körülmények között példás bátorságot tanúsított és ezért az életével fizetett. Pedig dönthetett volna másképp is: 1939-ben munkaadói hazahívták Budapestről, ahol 1932 óta tanított a skót missziós iskolában. Ahol a diáklányok nagy része zsidó volt. A végzetteket hozzásegítette ahhoz, hogy állást találjanak Nagy-Britanniában. Ez akkoriban életmentő akciónak számított.

Ha a lányoknak szükségük volt rám a jó időkben, akkor a rossz időkben még inkább így van ez! Ezt válaszolta brit munkaadóinak és maradt Budapesten, ahol 1944 márciusáig viszonylag biztonságban érezhette magát. A németek bejövetele után minden megváltozott. A zsidók rejtegetése súlyos bűncselekménynek minősült. Ezért letartóztatták a skót missziós iskola tanárnőjét, aki így búcsúzott a rettegő diáklányoktól: ” ne féljetek! Ebédre már visszajövök!” Soha nem tért vissza. Két hónap múlva meghalt Auschwitzban, ahol a nácik több mint egymillió embert öltek meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez