Törökország akkor is megveszi az orosz légvédelmi rendszert, ha Amerikának ez nem tetszik

Ezt hangsúlyozta Moszkvában Recep Tayip Erdogan elnök, aki ebben az évben már harmadszor vendégeskedik orosz földön. Törökországnak orosz katonai technológiára van szüksége – mondta Putyin orosz elnök, aki az Sz 400-as légvédelmi rakétarendszert adja el a törököknek.

Az Egyesült Államok dühöng: Törökország kockáztatja ezzel NATO-tagságának felfüggesztését és kizárását az F 35-ös harci gépek programjából – fenyegetőzött Mike Pence amerikai alelnök.

“Aki így beszél, az nem ismer minket! Szuverén állam vagyunk, mely meghozta a szuverén döntését az orosz rakéták ügyében!” – jelentette ki Erdogan elnök Moszkvában. Mindkét államfő utalt arra, hogy a jövőben szorosan együttműködhetnek a két állam hadseregei és hadiiparának fejlesztői. Oroszország és Törökország már együttműködik Szíriában, ahol Iránnal együtt kiszorítják az Egyesült Államokat. Az orosz, a török és az iráni vezérkari főnök rendszeresen egyezteti a három állam katonai elképzeléseit a Közel-Keleten. Putyinnak sikerült megmentenie Aszad elnök rendszerét Szíriában, melyet az Egyesült, Izrael és Szaúd-Arábia kísérelt meg szétverni.

Közben Putyin Izraellel is jó kapcsolatot ápol: Netanjahu miniszterelnök nem sokkal a győztes keddi választások előtt látogatott el az orosz fővárosba. Ahol Putyin közölte, hogy orosz közvetítéssel megkaphatja Izrael egy régen elesett katonájának földi maradványait. Ezzel Putyin megmutatta erejét és támogatást nyújtott Netanjahu miniszterelnöknek, hogy megnyerje a keddi választást Izraelben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez