India lesz a világ harmadik gazdasági hatalma 2030-ban

Ezt ígéri Narendra Modi miniszterelnök a világ legnépesebb demokráciájában, ahol több mint 900 millió ember szavazhat. Április 11-én kezdődött meg a választás a hatalmas országban és május 19 lesz az utolsó nap, amikor voksolni lehet a ma 1,3 milliárd lakosú Indiában.

2030-ban már India lehet a Föld legnépesebb állama, gazdasági tekintetben pedig a harmadik helyre pályázhat az USA és Kína mögött. Narendra Modi választási ígéretei között az szerepel, hogy a GDP eléri az 5.000 milliárd dollárt, majd pedig ez megduplázódhat 2030-ra. A 10 ezer milliárd dollárral India megelőzné Japánt, Németországot és Franciaországot. Ezzel előlépne a mai hatodik helyről a harmadikra a nagyhatalmak között.

Nemcsak ilyen általános ígéretek szerepelnek Narendra Modi miniszterelnök programjában, hanem olyanok is, melyek a döntő fontosságú vidéki szavazatokat biztosíthatják. Egyrészt a kormányzat azt ígéri, hogy 2024-ig 100 ezer milliárd rúpia költ az infrastruktúra fejlesztésre Indiában – ez 1,44 ezer milliárd dollárt jelent. A szakértők némiképp kételkednek ebben, mert az állam éves bevétele csak 27 ezer milliárd rúpia. Ugyanilyen kétkedésre ad okot Narendra Modi másik hangzatos ígérete, mely szerint a parasztság jövedelme a választási időszakban megduplázódik. Ezt már az előző választáson is megígérte, de nem sikerült teljesítenie. Ennek ellenére India tisztes gazdasági eredményeket produkált, de egyidejűleg nőttek az amúgyis jelentős jövedelmi és vagyoni különbségek az 1,3 milliárd lakosú Indiában, ahol több mint egy hónapig tart a szavazás az új parlamentről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez