Most először nő is lesz a tálibok küldöttségében Katarban

Április 19-21-én tartják az afganisztáni béketárgyalások következő fordulóját Dohában. A tálibok nem Afganisztán választott kormányával tárgyalnak, hanem a “civil társadalom képviselőivel”, akik között azért a hatalom képviselői is lehetnek.

Amióta az amerikaiak kivonták fő erőiket Afganisztánból, az iszlamista szervezet egyre inkább fölénybe kerül az országban, ahol a nyugati világ megnyerte a háborút, de elveszítette a békét.

A tálibok igen konzervatívok a nők jogait illetően, ezért nagy haladásnak számít, hogy a nők egyik képviselőjét is beveszik a következő tárgyalóküldöttségbe. Ráadásul a Reuters értesülései szerint nem valamelyik tálib főnök neje lesz az a bizonyos nő, aki részt vehet a tárgyalásokon, melyeken egyébként nem sok minden dőlhet el.

Az igazán fontos tárgyalások ugyanis az USA és a tálib lázadók között folynak – ha folynak. Az amerikaiak 2001-ben amiatt rohanták le Afganisztánt, mert Oszama bin Laden és a társai ebben az országban szervezték meg a szeptember 11-i merényleteket. Oszama bin Laden Pakisztánba menekült, ahol amerikai kommandósok végeztek vele 2011-ben. A tálibok viszont, akiket eredetileg az amerikaiak fegyvereztek fel a Szovjetunió elleni harcra, egyre nagyobb erőt mutatnak Afganisztánban. Az USA kivonult és maga mögött hagyott egy választott hatalmat, mely katonailag alig képes tartani magát. Az amerikaiak ezért tárgyalnak a tálibokkal valamiféle kompromisszumról. Hogy állnak a tárgyalások?

Sehogy! Nem tudok új időpontról – közölte a Reuters tudósítójával Zalmay Khalilzad amerikai főtárgyaló. A veterán diplomata Afganisztánban született, majd az Egyesült Államokban diplomáciai szolgálatba lépett. Ő volt az USA első, Afganisztánban született nagykövete Kabulban. Most neki kellene megállapodnia a tálibokkal, de a kompromisszum jelei nem mutatkoznak. A tálib lázadók továbbra is iszlám államot akarnak, de ezt az Egyesült Államok nem fogadhatja el. Talán halvány reményt nyújthat, hogy a tálib lázadók immár egy nőt is bevesznek a küldöttségükbe, vagyis mégiscsak hajlanak valamiféle kompromisszumra Afganisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez