Manfred Weber leállítaná az Északi Áramlat 2-t

Az Európai Néppárt jelöltje a brüsszeli bizottság elnöki posztjára a Polska Times című lapnak úgy nyilatkozott, hogy ha ő lesz Jean-Claude Juncker utóda, akkor megakadályozná az Északi Áramlat második gázvezetékének az építését a Balti-tenger alatt.

“Az Északi áramlat 2 nem felel meg az Európai Unió érdekeinek!” – hangsúlyozta Manfred Weber. Aki nem véletlenül egy lengyel lapnak mondta el a véleményét, hiszen Varsó a legfőbb ellenfele ennek a gázvezetéknek, mely közvetlenül szállít földgázt Oroszországból Németországba – Ukrajna és Lengyelország megkerülésével. Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország erős embere Hitler és Sztálin paktumához hasonlította az Északi Áramlatot.

A Gazprom a főrészvényese az egész építkezésnek,melynek a felét ő is finanszírozza.  Angela Merkel német kancellár korábban áldását adta a 9,5 milliárd eurós építkezésre. A berlini kormány álláspontja változatlan – hangsúlyozta Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő. A gazdasági minisztérium szóvivője meg is indokolta, hogy miért áll ki még mindig a német kormány az Északi Áramlat 2 mellett, melyet nemcsak Varsó bírál, hanem Trump elnök és Ukrajna is.

Németország fokozatosan bezárja atomerőműveit, vagyis hagyományos energiahordozókra tér vissza, ezért fokozódó szükségletei lesznek a jövőben. Ettől függetlenül Németország arra törekszik, hogy háromoldalú földgázegyezmény szülessen. Ebben az oroszok és az ukránok mellett az EU venne részt. Berlin álláspontja változatlanul az, hogy Oroszországnak folytatnia kell a földgáz exportját Ukrajnán keresztül, akkor is, ha felépül az Északi Áramlat 2, mely közvetlenül szállítaná orosz földgázt a Balti-tenger alatt Németországba.

Fotó: Manfred Weber / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez