Halbőr lehet az új trend a kifutókon

A halbőr akár kilencszer erősebb, mint a hasonló vastagságú bárány- vagy marhabőr.

Izlandon olyannyira dübörög a halbőrbiznisz, hogy a vezető divatházak sorra rendelik az alapanyagot új kollekcióikhoz Európa első halbőr-feldolgozó és cserző üzeméből, az Atlantic Leatherből. A szigetország északi részén, egy lakatlan, fjordra néző területen 1994 óta dolgoznak lazac, sügér, tőkehal és farkashal bőrökkel – havonta 10.000 darabbal, mely körülbelül egy tonna terméket tesz ki. A halakat északi halüzemekből veszi a cég, a bőrök kikészítéséhez pedig a helyi geotermikus energiát használják. Így a hagyományos bőriparhoz képest sokkal fenntarthatóbb az előállítás folyamata. Halanként változó, hogy mennyit kérnek el egy négyzetméter bőrért: a lazac bőre például 12 dollár.

000fish2

Maga a termék pedig jóval több, mint azt elsőre gondolnánk. A halbőr ugyanis akár kilencszer erősebb is lehet, mint egy hasonló vastagságú bárány- vagy marhabőr. A hal esetében a kellemetlen szag merülhet fel kételyként, jó hír azonban, hogy az is eltűnik a feldolgozás során. A divatvilág számos szereplője nyitott már az úttörő anyag felé: a Jimmy Choo, Dior, Ferragamo divatházak is a megrendelők között vannak. Elsősorban táskákhoz és cipőkhöz használják a halbőröket, de minél elterjedtebb lesz, annál inkább bővülhet a felhasználás területe.

000fish3

A világ bőrkereskedelmének jelenleg még csak 1 százalékát teszi ki a halbőr, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) azonban nagy lehetőséget lát benne, azért is, mert segíthet bevételhez jutni a halászatból élőknek szerte a világon. Előállítása és feldolgozása jóval inkább környezetbarát, mint a hagyományos bőröké és ha elterjedne a felhasználása, a veszélyeztetett aligátor- és kígyófajokat is megmenthetné, hiszen kevesebbet ölnének meg közülük a bőrükért.

000fish

Izland után a világ több pontján is meglátták a lehetőséget a halbőr-bizniszben. Afrikában, Kenyában a Turkana-tóból kifogott nílusi sügérek bőréből heti 400 kiló terméket állítanak elő. Az akár kétméteresre is megnövő hal jó üzletet jelent a helyieknek: a kikészített bőr négyzetméterét 5 dollárért tudják értékesíteni, ami 30 százalékkal több bevételt jelent nekik halanként, mint korábban – áll a BBC beszámolójában. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez