Erdogan dacol Amerikával: újabb orosz rakétavédelmi rendszert akar vásárolni

Törökország elnöke szerint az orosz rakéták korszerűbbek és olcsóbbak, mint az amerikaiak.

“Az SZ-400-as vásárlás már kész tény, az első rakéták júliusban érkeznek Törökországba. Gondolkodunk azon is, hogy vegyünk Oroszországtól SZ-500-as rakétavédelmi rendszert is”- mondta Erdogan elnök a televízióban. Az SZ-500-as mobil rakétavédelmi rendszer, melyet az oroszok még nem adtak el senkinek sem.

Az Egyesült Államok élesen bírálta Törökország döntését, mert egy NATO tagállam vásárol 2.5 milliárd dollárért olyan rendszert, amely nem kompatibilis a többi tagállam rendszerével. Az USA a saját Patriot rakétáit akarja eladni Törökországnak, de Erdogan elnök szerint az orosz rakéták korszerűbbek és olcsóbbak mint az amerikaiak. Washington leállította az F-35-ös vadászgépek szállítását Törökországnak, hogy rábírja Erdogan elnököt arra: változtasson álláspontján! Erdogan megerősítette : szó sem lehet erről! Ugyanakkor kijelentette: bízik benne, hogy az amerikaiak előbb vagy utóbb leszállítják a megrendelt vadászgépeket Törökországnak.

Az utóbbi időben Törökország intenzíven együttműködik katonai kérdésekben Oroszországgal. Az orosz, a török és az iráni vezérkari főnök rendszeresen egyeztet a közel-keleti helyzet ügyében. Mindez nyugtalanítja Washingtont, mely ellenségnek tekinti Iránt és fenyegetőnek tartja Oroszország szereplését a Közel-Keleten. Putyin, Erdogan és Trump a G20 csúcson találkozhatnak, melyet ezúttal Oszakában rendeznek meg Japánban.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez