Macron: a kapitalizmus megőrült és ez háborúhoz vezethet

Franciaország liberális elnöke az ILO konferenciáján, Genfben azt hangsúlyozta, hogy nem lehet egyfelől dicsőíteni a globális kapitalizmust, másfelől állást foglalni a társadalmi egyenlőség és a szociális vívmányok megőrzése mellett.

Ha az emberek azt látják, hogy a liberális demokrácia nem védi meg az érdekeiket a globális kapitalizmussal szemben, akkor olyan populista mozgalmakra szavaznak, melyek elvetik ezt a demokráciát – figyelmeztetett Emmanuel Macron, aki nagyon is jól tudja, hogy miről beszél. A legutóbbi európai választáson liberális mozgalma – ha csak hajszálnyira is – de lemaradt Marine Le Pen asszony populista szélsőjobboldali szervezete mögött Franciaországban.

“Benéztem a sárga mellényes mozgalmat”

A liberális elnök önkritikusan elismerte, hogy nem gondolt erőteljes társadalmi tiltakozásra modernizáló reformjaival szemben. A sárga mellényesek hetek óta tiltakoznak minden hétvégén, mert szerintük Macron elnök reformjai kedvezőtlenül érintik a szociális vívmányok egy részét. Mindenekelőtt arról van szó, hogy Macron csökkenteni kívánja a közszolgálatban dolgozók számát, mert az ő fizetésük hatalmas teher a költségvetésnek, amely nincs egyensúlyban Franciaországban. Macron elnököt Merkel német kancellár arra buzdítja, hogy tegye rendbe a hazai költségvetést és vigye le a deficitet 3% alá. Utána aztán lehet beszélni az eurozóna reformjáról.

Fontosabb a társadalmi kohézió, mint a költségvetési egyensúly 

Ezt hangsúlyozta Franciaország elnöke, aki szerint a kapitalizmus megőrült. Túlságosan kevés embernek hajt csillagászati hasznot, miközben a többség nem profitál ebből. Sőt lehet, hogy a helyzete romlik is, miközben a GDP-mutatók javulást jeleznek.

Macron elismerte: az ENSZ munkaügyi szervezetében, az ILO-ban sokan beszélnek így. Aztán szépen átsétálnak a Nemzetközi Valutaalaphoz, ahol elmondják ennek az ellenkezőjét, és dicsőítik a globális kapitalizmust. Előtérbe állítják a pénzügyi egyensúlyt és megfeledkeznek annak szociális következményeiről. Macron szerint vissza kell térni a szociális piacgazdaság modelljéhez, melyben mindenki megtalálhatja a számítását. Ez is célzás Németországra, ahol éppen a szociáldemokraták kezdték meg ennek a modellnek a leépítését Schröder kancellár irányításával. Németország profitált ebből, de a szociáldemokraták egyáltalán nem. A legutóbbi európai választásokon csúfosan leszerepeltek és elnök asszonyuk le is mondott a tisztségéről.

Fennáll egy háború veszélye 

Macron szerint a társadalom kohéziója a legfontosabb: ezért 2030-ig minden államnak be kellene vezetnie valamiféle társadalombiztosítást. A G7 nagyhatalmaknak kellene példát mutatniuk az egész világ számára. Azt nem fejtette ki Macron elnök, hogy Afrikában vagy Indiában milyen konkrét lehetőség áll fenn a társadalombiztosítás bevezetésére mindenki számára. Ráadásul az Egyesült Államokban Trump elnök mindent megtesz azért, hogy leépítse az Obamacare-t, mely a szegény sorsú amerikaiaknak nyújt egészségbiztosítást.

A mostani válság elvezethet a háborúhoz és ahhoz, hogy felbomoljanak a liberális demokráciák. Akik ebben kételkedtek, azok az európai választásokon igen gyakran a vesztesek között találták magukat – hangsúlyozta Macron elnök, aki végzettsége szerint filozófus és szinte a semmiből teremtette meg centrista liberális mozgalmát, mely úgy akarja megreformálni Franciaországot és az Európai Uniót, hogy miközben versenyképesebbé válik a globális gazdaságban megőrzi a társadalmi kohéziót. Ami egyébként a liberális demokrácia alapja Európában és valószínűleg nem csak itt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez