Zűr az űrben: az asztronauta a Nemzetközi Űrállomásról csapolhatta meg volt neje bankszámláját

A Nasa vizsgálja az ügyet, ami az első bűncselekmény lehet a Földön kívül.

Új korszakot nyitott egy amerikai űrhajós a bűncselekmények történelmében azzal, hogy nem a Földön, hanem a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) lépett be jogosulatlanul egykori házastársa bankszámlájára – írja a New York Times. Erre úgy derült fény, hogy a nőnek gyanús lett, hogy az űrben szolgálatot teljesítő egykori párja rendkívül részletes információkkal rendelkezik a kiadásokról. Az esetet természetesen nem hagyta szó nélkül az egykori feleség sem, aki panaszt nyújtott be a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (Federal Trade Commission).

000iss2

Az asztronauta, Anne McClain állítása szerint nem tett semmi rosszat, csak szerette volna biztonságban tudni a család pénzügyeit, és ellenőrizni, hogy van-e elég fedezet a számlákra és közösen nevelt gyermekükre. A két nő 2014-ben kötött házasságot és 2018-ban váltak el. A bankszámla jogosulatlan használatával megvádolt nő korábban a légierőnél dolgozott, mint pilóta és Irakban is szolgált. Hat hónapot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson, és ő lett volna az első, csak nőkből álló űrséta egyik tagja – ezt azonban a NASA elhalasztotta az űrruhák méretproblémái miatt.

000iss

Felmerül az eset kapcsán, hogy az űrben milyen jogszabályok érvényesek? Jelenleg öt nagy nemzetközi űrügynökség képviseli magát a Nemzetközi Űrállomáson. Az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Oroszország és néhány európai ország asztronautáira saját országaik törvényei érvényesek. Tehát ha egy japán állampolgár bűnt követ el az űrben, akkor a japán törvények szerint vonhatják felelősségre, egy amerikaira pedig az Egyesült Államok törvényei érvényesek, de a kiadatásra is van lehetőség. Az űrturizmus elterjedésével a bűncselekmények száma is megnövekedhet az űrben, így a jövőben szükség lehet külön szabályozásra. A Nasa képviselői a New York Times-nak azt mondták: eddig nincs tudomásuk bármiféle hasonló esetről, a mostanit pedig kivizsgálják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez