A keletkutató Vámbéry Ármin munkásságát bemutató kiállítás nyílt

A Magyarok a Selyemúton sorozat folytatásaként, Vámbéry Ármin-kiállítás nyílt Budapesten az Ybl Budai Kreatív Házban. A keletkutató munkásságát bemutató kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Gaálné Kalydy Dóra, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgató-helyettese, Csizmadia Norbert, a PAIGEO Alapítvány elnöke, és Dr. Vásáry István akadémikus, a Vámbéry Polgári Társulás elnöke.

Gaálné Kalydy Dóra hangsúlyozta, hogy az MTA egyik célkitűzése, hogy minél több tudományos kincsét megismertesse az érdeklődőkkel.

vambery 3

Vámbéry Ármin a magyar őshaza felkutatásának céljából indult útnak. Járt Törökországban, Perzsiában, Afganisztánban és Közép-Ázsiában, ahol kapcsolatba került az iszlám világgal. A ,,sánta dervis”-ként is emlegetett tudós – amihez a kiállítás címe is kapcsolódik: Egy magyar dervis Közép-Ázsiában, – könyveivel megalapozta a hazai turkológiai kutatásokat, ahogyan írásaival meg szellemi hidakat épített Kelet és Nyugat világai között, hiszen az egyik első európaiként járta be ezeket a vidékeket. Korának rendkívül érdekes és széles körben ismert egyénisége volt.

vambery 4

Csizmadia Norbert beszédében elárulta, hogy Vámbéry volt az egyik oka annak, hogy geográfus pályára lépett, éppen ezért nagyon büszke arra, hogy ezzel a kiállítással tiszteleghetnek a nagy magyar felfedező előtt.

vambery 2

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteménye és a PAIGEO Alapítvány közös kiállítása 2020. január 26-ig látogatható.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez