Furcsa vita Amerikában – rasszista-e a komolyzene?

Fura jelenségeket is felszínre hozott a rendőri erőszak áldozatául esett fekete férfi, George Floyd halála a tengeren túl. Feketék és őket támogató polgárjogi aktivisták egyebek mellett annak adtak hangot, hogy rasszista a klasszikus zene. Azzal érvelnek, hogy nem csak a szerzők: az előadók között is csak elvétve akadnak színes bőrűek. Vannak, akik szerint valóságos fehér maffia tartja a markában ezt a művészeti ágat.

Repülnek az érvek pro és kontra, sokan beleszólnak a vitába. Köztük a leginkább érintettek is: azok a fekete művészek, akik éppen a komolyzenében futottak be nagy karriert. Közéjük tartozik Sheku Kanneh-Mason sztárcsellista, akinek játékát világszerte 2 milliárd ember élvezte a képernyőn keresztül Harry herceg és Meghan Markle esküvőjén. A 21 éves brit előadóművész, akinek zongorista húga szintén ismert zenész, sokkal inkább gyakorlati, mint elméleti problémának tartja a jelenséget.

Azt mondja, szó sincs faji előítéletről, szerinte egyszerűen a mostaninál sokkal több fekete gyereket kellene beíratni klasszikus zeneórákra ahhoz, hogy megtörjék a fehér művészek egyébként valós túlsúlyát a komolyzene világában.

Mások szerint nem ennyire egyszerű a helyzet, pláne az Egyesült Államokban nem. Az ugyancsak fekete Lee Pringle, aki nyolc éve létrehozott és működtet egy zenei fesztivált színes bőrű zenészeknek, azt állítja: nem kapnak egyenlő esélyeket a képzett fekete muzsikusok. A több mint 2 ezer amerikai klasszikus zenei együttesben mindössze a művészek két százaléka fekete, pedig a konzervatóriumokban ennél jóval nagyobb a számarányuk. Ha pedig egy zenekarba tömörülnek a fekete zenészek, kevesebb támogatást kapnak, mint a fehér vagy vegyes együttesek. A Met, a világhírű New York-i opera kórusának tagjai most több fekete kollégáért indítottak petíciót.

A vita folyik, de a hozzászólók egy része értetlenül áll előtte. Ők úgy vélik, hogy a bőrszínnek vajmi kevés köze van ahhoz, ki mekkora karriert fut be egy bizonyos területen. A tehetség szerintük így vagy úgy, de eget kér. Az amerikai kosárlabdát vagy a dzsesszt például a fehérek tarthatnák ilyen alapon rasszistának…

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez