Idegen szavak IT szótára – Te tudod hogyan írjuk magyarul?

Egy kis IT  – hogyan írjuk magyarul?

Bizonyára más is járt már úgy, hogy nem tudta eldönteni, computert, kompjútert vagy komputert írjon, ezért inkább a számítógép szót használta. De néha nehéz ilyen frappánsan kikerülni a csapdát. Mert a hackert mondhatjuk ugyan internetes kalóznak, de ez a kifejezés, lássuk be, inkább a nagymamánknak állna jól. Az új technológiákkal új szavak jöttek be és eredeti formájukban terjedtek el. De hogyan írjuk át őket, ha magyar szövegkörnyezetben használjuk? Ön tudja? Próbálja ki!

1.

a, computer

b, komputer

c kompjúter

b.

2.

a, pendrájv

b, pendrive

c, penddrájv

a,

3.

a. software

b. szoftver

c, szofver

b,

4.

a, szkájp

b, skype

c, szkályp

a,

5. a, smájly

b. smiley

c, szmájli

c.

6,

a, webes megoldás

b,  vebes megoldás

c, vebbes megoldás,

b.

7.

a, szájt

b site

c, sájt

a.

8,

a, hekker

b, hacker

c, heker

a.

9,

a, likol

b, like-ol

c, lájkol

c.

10,

a, chat

b, csat

c, cset

c.

Hogy sikerült? Jól? Akkor Ön tudja, mit mondanak a szabályok. Ha egy idegen szó kellően meghonosodott a magyar nyelvben, akkor kiejtés szerint írjuk át. Kivéve a komputert, ahol a kompjúter írásmódot várnánk el, ám kifejezetten helyesírás-történeti érdekességnek számít, hogy mégsem azt használjuk. Szakemberek szerint az ok az lehet, hogy aki a szótárat készítette és ezzel a kérdést eldöntötte, a szót nem az angolnak megfelelően, hanem egy sajátos hunglish-t használva [komputer]-nek ejtette.

De ez volt a kivétel, amely erősíti a szabályt. Az informatika többi kifejezését azért kiejtés szerint írjuk át, mert a magyar nyelv ragasztó típusú, vagyis közvetlenül illesztünk a szóhoz toldalékokat, s hogy ez egyértelmű legyen, azért kell törekedni az idegen szavak ejtés szerinti írásmódjára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez