Robbanhat a Valentin-napi csomag Ugandában

Uganda, Kampala – Terrortámadásoktól tartanak az ugandai hatóságok. A rendőrség közleményben figyelmeztette a lakosságot, hogy legyenek elővigyázatosak a „váratlan” Valentin napi ajándékokkal. Az ellenzék színjátékról beszél.

Ugandában hamarosan választások lesznek. Az ugandai titkosszolgálat olyan információkhoz jutott, hogy Valentin napon és a választások napján terroristák merényleteket terveznek a lakosság ellen. A hatóságok attól tartanak, hogy a labdarúgó világbajnokság idején végrehajtott pokolgépes merénylethez hasonló támadásokra készülnek a terroristák.

Az ellenzék szerint csak színjátékról van szó, mert az elnökválasztáson negyedszerre induló Yoweri Museveni-nek az alacsony részvétel kedvezne a versenyben. Ennek ellenére a szakértők szerint valóban van mitől tartani. Uganda ugyanis jól „beletenyerelt” a szomáliai konfliktusba, ahol az ideiglenes kormányt támogatja nyolcezer békefenntartóval. Uganda támogatása nélkül a mogadishui vezetést már elsöpörték volna a szélsőséges iszlamista fegyveresek Az Al Shabaab lázadó csoport vezetői többször megfenyegették az ugandai vezetést, hogy vonja ki csapatait Mogadishuból, mert különben terrorakciókat hajtanak végre Ugandában. A tavalyi labdarúgó világbajnokság idején aztán beváltották a fenyegetésüket, Kampalában egy zsúfolt étteremben robbantottak pokolgépet, a merényletben 70 ember meghalt. A támadást az Al Shabaab vállalta magára, amely szoros kapcsolatban áll az al-Kaidával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez