Bíróság kötelezett kemoterápiára egy 17 éves lányt

A periratokban csak Cassandra néven említett lány szeptemberben tudta meg, hogy Hodkin’s limfómában és novemberben el is kezdték nála a kemoterápiát, de két kezelés után a lány nem akarta tovább folytatni a terápiát. A 17 éves lány az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: “undorral” tölti el, hogy “ilyen mérgező, káros szereket” juttatnak szervezetébe, és inkább alternatív gyógymódokat szeretne kipróbálni.

Anyja támogatta a lányt a döntésben, de a Connecticut-i gyermekvédelmi hatóság másként látta az esetet, és felszólította Cassandra anyját, hogy tegyen eleget az orvosok utasításainak, és vesse kemoterápia alá gyermekét. Amikor erre nem voltak hajlandóak, egy bírósági meghallgatás után elvették anyjától, állami gondozásba helyezték három héten át tartó kemoterápiás kezelésre kényszerítették.

A lány ügyvédje a legfelsőbb bíróság elé került ügyben azzal érvelt, hogy a lány esetében lehetne alkalmazni a “felnőtt kiskorú doktrínát”, amit több állam jogrendszere is elfogad, és aminek a lényege, hogy egyes fiatalkorúan elég értettek ahhoz, hogy önálló döntéseket hozhassanak saját életükkel kapcsolatban. Michael Taylor elmondása szerint nem vitatják az orvosi szakvéleményt, ami szerint Cassandrának “jó esélye van” a gyógyulásra a kemoterápiás kezeléssel és “jó esélye van arra, hogy meghal, ha nem vesz részt a kezelésen”, de szerintük a döntést az ő kezébe kéne helyezni.

A legfelsőbb bíróság azonban a gyermekvédelem érveit fogadta el, és kötelezték a lányt arra, hogy vesse alá magát a kemoterápiás kezelésnek. “Amikor a szakértők magabiztosan állítják, hogy egy gyerek meghalhat, ha a döntést a szülőkre bízzuk, kötelességünk lépni az ügyben, még akkor is, ha emiatt erős kritika ér minket” – közölte a gyermekvédelem. Az orvosok szerint a lánynak 80-85 százalékos túlélési esélye van a kemoterápiával.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez