Adómentes zöld energiát mindenkinek

Az úgynevezett „zöld ajándék” adórendszer bekerült a 2015-ös költségvetései tervezetbe Japánban. Az elképzelés szerint azon felújítások és eszközök, melyek segítik a környezetvédelmet, és az energiatakarékosságot, adómentességhez juthatnak.

Az új rendszer segítségével pénzhez juthatnak olyan intézmények, lakóházak, melyek építése, felújítása során olyan eszközöket telepítenek, melyek csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást. Ilyeneket lehetnek az napenergia panelek, a geotermikus energia rendszerek, a nagy hatékonyságú vízmelegítők, és üzemanyagcellás kogenerációs rendszerek. Ezeket az eszközöket mentesíteni lehet az adó alól. Az ilyen épületek később abszolút megfelelnek majd az energiatakarékosság szabályainak, ezért a pénz adományra nem vonatkozik az ajándékozási illeték.

A tervezet célja, hogy a ösztönözze az időseket arra, hogy pénzt adjanak gyermekeik, unokáik számára, hogy megújuló energián alapuló energiatermelő eszközöket, és energiatakarékos berendezéseket használjanak, melyekkel hozzájárulnak a környezet megóvásához. Abban az esetben, ha a szülők ilyen eszközök vásárlására adnak pénzt, nem kell ajándékozási illetéket fizetni. A kedvezmény azért jár, mert az elképzelés szerint a zöld ajándék, egy értelmes ajándék az idősebbektől a fiataloknak, mellyel csökkenthetik a közüzemi kiadásokat, sőt növelhetik a napenergia rendszerek eladását. Ez rengeteg új üzleti lehetőséget teremt a helyi energiával foglalkozó vállalkozások számára.

A rendszerre egyébként a Globális Környezetvédelmi Stratégiák Intézete (IGES) tett javaslatot. Az IGES saját kutatása alapján megállapította, hogy a háztartások 20%-ában 60, vagy annál idősebb ember él (ami négymillió háztartást jelent évente), így nagyon valószínű, hogy átlagosan mintegy 3 millió jent adnak tovább majd a rendszer segítségével.

Minden bizonnyal ez pozitív hatással lesz a gazdaságra, sőt hozzájárulnak a megújuló energia alapú eszközök fejlesztéséhez, és persze ahhoz, hogy csökkentsék Japánban a fosszilis tüzelőanyagok importálását.

Japán tehát ismét óriási lépést tesz ahhoz, hogy fejlődjön, és joggal nevezhessük hamarosan futurisztikus világnak az országot, mely már így is évtizedekkel jár előrébb, mint a nyugat.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez