Külföldieket is toboroz az Orosz Hadsereg

Január 2-tól bármelyik ország állampolgára csatlakozhat az orosz katonasághoz. Praktikus tanácsok érdeklődőknek.

Az orosz Honvédelmi Minisztérium egy hónapja jelentette be a változást, amivel leginkább a volt szovjet tagállamok jelenleg orosz oldalon harcoló állampolgárait kívánták legalizálni. Egészen pontosan az örményországi és tádzsikisztáni bázisokon szolgálókét – magyarázta Ruszlan Puhov, a moszkvai Stratégiai és Technológiai Elemzések Központjának igazgatója a The Moscow Times cikkében.

Ezzel ugyanakkor az összes külföldi előtt is megnyílt a lehetőség, nem kell más, mint jó orosztudás és büntetlen előélet. A csatlakozás mellett döntő külföldiek havi 30.000 rubeles (körülbelül 130.000 forint) fizetésre számíthatnak. Puhov szerint ez is közrejátszhatott az engedmény bevezetésében. Hiszen belföldön egyre kevésbé vonzó az egyre rosszabbul megfizetett katonai szolgálat.

Tényleg bárki csatlakozhat, nem csak a szomszédos országok állampolgárai, de akár mi is, sőt még az amerikaiak is. Ráadásul, elolvasva a minisztérium tízpontos feltétel-listáját, ez nem is nagyon bonyolult, csupán néhány dokumentum, illetve fizikai és pszichológiai vizsgálat szükséges.

A külföldi állampolgárokat is szívesen látó hadseregek általában – ha nincs valamilyen kormányközi egyezmény – tartózkodási engedélyt kérnek. Az amerikai hadsereg például csak zöldkártyával rendelkezőket fogad, és még csak állampolgárságot sem ad bizonyos szolgálati idő eltelte után. Oroszország – a francia Idegenlégió példáját követve, ahol ez három év –  öt év szolgálat után megadja az állampolgárságot.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez