Mintha ma történt volna… 01.20.

Johnny Weissmüller a ma már Temesvár városrészévé vált Szabadfaluban született, 1904. június 2-án, Weissmüller Johann néven. A magyar származású Weissmüller Amerikában építette fel karrierjét, mivel családja még születésének évében kivándorolt az Egyesült Államokba. Johnny ott lett úszóbajnok, majd később az 1930-as – 40-es évek Tarzan-filmjeiben a címszereplőt megformáló filmszínész.

Johnny nem született olimpikonnak: vézna, beteges gyerek volt, orvosi javaslatra kezdett úszni, aztán egyszer csak közel kétméteres, kiváló fizikumot növesztett – miből lesz a cserebogár, ugye. Úszóbajnoki karrierje is ugyanilyen nagy utat járt be: úszómesterségtől vezetett az útja az olimpiai dobogó tetejéig: az 1924-es párizsi és az 1928-as amszterdami játékokon összesen öt aranyérmet szerzett, előbbin hármat, utóbbin még kettőt. 1922. július 22-én elsőként úszta le a 100 métert egy percen belül, 58:26 másodperc alatt. Úszókarrierje során csekély hatvanhét világrekordot állított fel, valamint megmentette tizenegy ember életét. Ehhez képest ikonná mégiscsak a filmezéssel vált.

Weissmüller 1932 és 1948 között tizenkét filmben alakította Tarzant, a majomembert: ez a szerep, és a benne számtalanszor elhangzott Tarzan-üvöltés tette világszerte ismertté.

A Tarzan-filmek után, továbbra is témánál maradva, a Jungle Jim című képregényből készült filmsorozat főszerepében láthatták a rajongók, majd néhány kisebb szerep után 1976-ban felhagyott a filmezéssel, miután néhány évvel korábban tönkrement az egészsége. 1977-ben Acapulcóba költözött, ott élt haláláig. 1984. január 20-án hunyt el, 79 éves korában. Temetésén azért felidézték a régi dicsőséget: a koporsó földbeengedésekor bejátszották felvételről a legendás Tarzan-kiáltást.

2004-ben Johnny Weissmüller erdélyi szülőházán táblát avatott fia, John Scott Weissmüller a színész születésének századik évfordulója alkalmából.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez