Ördögűzés a Lenin Mauzóleumnál

Összesen tíz nap elzárásra büntették huliganizmus miatt azt a két férfit, akik szenteltvízzel meglocsolták a szovjet politikus nyughelyét a Vörös téren hétfőn.

Oroszországban január 19-én tartják Vízkereszt ünnepét. Éppen ezen a nagy jelentőségű napon ejtette meg „Ördögűzés. A Mauzóleum megszentségtelenítése” című akcióját a Kék lovas művészeti csoport két tagja. Oleg Baszov és Jevgenyij Avilov így szimbolizálta a leszámolást a szovjet múlttal, amely folyamatosan hallat magáról, hiszen még mindig nem temették el véglegesen – nyilatkozták a Grani.ru hírportálnak. A Kék lovas egy másik tagja, Irina Dumickaja pedig azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy Lenin halhatatlanságának mítoszát akarták szétoszlatni.

Az akciót megörökítő Youtube videón jól látszik, ahogy a kereszttel díszített két műanyagpalackból meghintik a Lenin Mauzóleumot. A vizet egyébként egy közeli templomból merték és úgy tudtak a helyszínre eljutni a Kreml fala mentén, hogy közben a „Kelj fel és húzz el!” felkiáltást skandálták. Feltehetően maga a dátumválasztás sem véletlen. Egyrészt a január 19. Vízkeresztkor minden víz szenteltnek számít a hívek szerint. Másrészt Vlagyimir Iljics Lenin éppen január 21-én hunyt el 1924-ben.

A rendőri előállítás után a kerületi bíróság tíz nap elzárást szabott ki az aktivistákra büntetésül huliganizmusért. Valószínűleg jobban jártak volna a legfeljebb 2.500 rubeles pénzbírsággal, ami jelen rubel árfolyam mellett körülbelül 10.500 Ft.

Nem ez az első hírverő akciója a Kék lovasnak, rendszeresen hívják fel a figyelmet aktuális politikai és szociális kérdésekre. Ősszel például Szentpéterváron egyikük katonai ruhába öltözve térdelt egy ukrán zászlón, miközben vérrel mosta az arcát.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez