Közös pénznem Afrikában – Afrikai Központi Bank Nigériában

Az afrikai országok közös valuta bevezetését tervezik – jelentette be egy konferencián tegnap Dr Maxwell Mkwezalamba, az Afrikai Unió Bizottságának a gazdasági ügyekért felelős biztosa. Mkwezalamba hozzátette, hogy szeretnék létrehozni az Afrikai Befektetési Bankot, valamint az Afrikai Valutaalapot is.

A fent említett intézmények megalapításáról szóló jegyzőkönyvet az Afrikai Unió (AU) legutóbbi, Líbiában tartott csúcstalálkozóján fogadták el. „Nigériában lesz az Afrikai Központi Bank, míg az Afrikai Befektetési Bank Líbiában, az Afrikai Valutaalap pedig Kamerunban” – mondta Mkwezalamba.

A nigériai kormány már kijelölt irodákat, amiket a bank használhatna, illetve az Afrikai Unió Bizottsága (AUC) biztosított helyszínt az Afrikai Valutaalap számára Kamerunban.

A központi bank létrehozása azt eredményezi, hogy a nemzeti központi bankok át fogják engedni a feladatok, tevékenységek bizonyos részét a regionális banknak. Emellett Mkwezalamba azt is elmondta, hogy az Új Partnerség Afrika Fejlesztéséért (NEPAD) átalakult NEPAD Tervezési és Koordinációs Ügynökséggé (NPCA), és ez az új ügynökség az Afrikai Unió Bizottságának elnökének, Jean Pingnek a támogatásával fog működni.

Az AUC költségvetése magába fogja foglalni az NPCA költségvetését addig, amíg az egyéb pénzügyi forrásokat – például a tagállamok hozzájárulásait – nem határozzák meg. Arra az aggodalomra reagálva, hogy az új befektetési bank az Afrikai Fejlesztési Bank (AfDB) másolata lesz, Mkwezalamba azt mondta, a bankok ki fogják egészíteni egymást.

Mkwezalamba szerint az AfDB nagyon fontos szerepet játszott az afrikai fejlesztések finanszírozásában. A gazdasági ügyekért felelős biztos elmondta, hogy az Afrikai Fejlesztési Bank az afrikai országokban finanszírozott projekteket, míg az Afrikai Befektetési Bank csak regionális beruházásokat finanszírozott. A központi bankkal kapcsolatban Mkwezalamba hozzátette, hogy felmerülhet néhány probléma, amikor az intézmény működésbe lép.

Forrás: Africa World News

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez