Nemzetközi összefogás a zimbabwei erőszakhullám ellen

Az Anglikán Egyház vezetői nemzetközi segítséggel akarják megelőzni és enyhíteni a zimbabwei erőszakhullámot, a nemrég tartott választások következményeit. Nemcsak ZANU-PF aktivistái szponzorálják az ellenzék elleni támadásokat, az ügyben érintett több miniszter is.

A Kínából indult fegyverekkel teli hajó most a viták központja, hiszen nem engedik kikötni Afrika partjainál. A hajó, mely állítólag több millió töltényt és több ezer gránátot is szállított, a zimbabwei Mugabe-kormányt segítette volna. A hét elején a zimbabwei egyház arra figyelmeztetett, hogy az erőszak akár népirtáshoz is vezethet. A nemzetközi összefogás első jeleként Gordon Brown brit miniszterelnök teljes fegyverembargót vezetne be Zimbabwe ellen, jelezve ezzel az ottani kormánynak, hogy nem elfogadható a magatartása. Brown találkozott a Dél-afrikai kormánypárt vezetőjével, Jacob Zumával, akivel a zimbabwei krízishelyzetről tárgyaltak. Zuma és Brown egyetért abban, hogy együttes fellépésre, és a március 29-ei választási eredmények mihamarabbi közzétételére van szükség, viszont Zuma nem támogatná az embargót.
A ZANU-PF emberei és a biztonsági erők több helyi lakost is megtámadtak, volt, akit égő házba zártak be. Több tucat ház leégett, közel száz ember vesztette el így otthonát. Az emberek kitartóan várják a választások eredményét, mely ha nyilvánosságra kerül, az erőszakhullám végét is hozhatja.
 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez