Hiába varázsolták el a zsűrit a gázai zeneiskola előadói

A három háború és a hat éve tartó egyiptomi-izraeli blokád miatt népszerűvé vált a zeneoktatás Gázában, és sok fiatal a szörnyűségek és a reménytelenség elől a „zenébe menekült”. A tehetséges palesztin fiatalok megmutathatták képességeiket a legújabb pánarab tehetségkutató műsorban, de sajnos, a közel-keleti politika ismét közbeszólt.

A gázai Edward Szaid – egy híres palesztin tudósról és irodalmárról elnevezett – Zeneiskolából érkezett a palesztin zenészcsoport Bejrútba. A 12 és 16 év közötti lányokból és fiúkból álló csapat teljesen elvarázsolta és meghatotta az „Arabs Got Talent” zsűrijét: az előadás végén odamentek gratulálni a fiatal előadóknak. Akiket a  tanáruk, Anász an-Nadzsar három éven át tanított és készített fel a nyilvános fellépésre. Az ötfős csapatban mindenkinek megvolt a saját hangszere: citera, lant, dob, fuvola, miközben az ötödik tag egy palesztin dalt énekelt. A csapat továbbjutott, és megcsillant a remény, hogy idén (is) palesztinok nyerhetnek a pánarab tehetségkutatóban, ami számukra óriási elismerést jelentene.

Azonban hiába a hatalmas siker, a politika megint közbeszólt. Mivel február 28-án fellépnek a döntőben, ezért elméletileg nekik is kijárna egy interjú vagy egy hosszabb bemutatás, mint a többi résztvevőnek. A szaúdi tulajdonú MBC viszont úgy döntött, hogy nem készít velük ilyen kisfilmet, és a produkciójukat sem vetítette le. Ezért a csoport a YouTube videomegosztóra töltötte fel az előadását. A mutatók önmagukért beszélnek: eddig 9 millióan tekintettek meg a felvételt.

A gázai Edward Szaid Zeneiskola 2008-ban kezdte meg a működését, és csakhamar az egyik legjobb ilyen intézménnyé vált az egész Közel-Keleten. A tantermek viszonylag jól felszereltek, a falakon híres zenészek – Csajkovszkijtól egészen az egyiptomi Kamal al-Taweelig – poszterei láthatók. A hangszereket és a taneszközöket többnyire nyugati iskoláktól és szervezetektől kapták, ajándékként. Minden évben 300 diák próbál meg felvételt nyerni a konzervatóriumba, de csak 30-40 jut be. Az iskolában 13 féle dolgot lehet elsajátítani, a zeneelmélettől kezdve egészen egy koncert levezényléséig.

A videó (sajnos nincs hozzá felirat, az előadásuk 2:40-nél kezdődik)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez