Emberjogi vészkiáltás

Elkeserítő a helyzet a Közép-afrikai Köztársaságban –ez áll a Human Rights Watch legutóbbi jelentésében. A lázadók falvakat rohantak le, fosztottak ki és gyújtottak fel, ártatlan embereket mészároltak le.

 

A HRW szerint a Seleka koalíció harcosai továbbra is szörnyű bűnöket követnek el az országban. Daniel Bekele, a HRW afrikai osztályának igazgatója elmondta, hogy a Seleka harcosai gyilkolnak és otthonokat pusztítanak el. A falvakból sokan elmenekültek, az erdőkben próbálnak elbújni a kegyetlen harcosok elől. Bekele megjegyezte, hogy a világ gyakorlatilag teljesen megfeledkezett a Közép-afrikai Köztársaságról, ahol katasztrófa fenyeget.   

Nem mi voltunk…

Noureddine Adam kormányszóvivő a Reutersnek elmondta: még nem olvasta a HRW jelentését és ezért nem is kíván reagálni a vádakra. A HRW viszont azt közölte, Noureddine Adam közbiztonsági miniszter határozottan cáfolta, hogy a Seleka harcosai gyilkolnának az országban. A miniszter állítása szerint más fegyveres szervezetek állnak a háttérben. A HRW több mint 100 szemtanú beszámolójára hivatkozva állította össze a jelentését, erre alapozva írja azt, hogy február óta a Seleka harcosai legalább 34 falut semmisíttek meg és több mint 1000 házat gyújtottak fel. A szemtanúk elmondták, hogy a Seleka oldalán a Mbarara nomád törzs harcosai is közreműködtek a pusztításban. A HRW információi szerint a hatalomátvétel óta több mint 40 civilt gyilkoltak meg a Seleka harcosai.

Részletek a jegyzőkönyvből

„Amikor a harcosok felbukkantak, nekünk estek, üldözőbe vettek, lőttek ránk” – mondta egy túlélő, aki Gbadéből menekült el. A Seleka harcosai május 1-én Ouin falut is elérték, ahol összehívták a helyieket – mondta egy neve elhallgatását kérő szemtanú a HRW-nek. A fegyveresek állítólag meg akarták győzni a faluban tartózkodó menekülteket, hogy térjenek vissza otthonaikba. Végül öt embert kivégeztek a helyszínen.

burned-village-1024x751

Előzmények

A Seleka koalició március 24-én döntötte meg Francois Bozize elnök uralmát és vette át a hatalmat az országban. Bozize a hatalomátvétel után Kamerunba menekült. A harcok miatt több mint 200 ezer ember menekült el otthonából. A menekültek közül legalább 60 ezren szorulnak azonnali segítségre–mondták a különböző segélyszerveztek.  A menekültek közül sokan meghaltak, mert nem volt élelmiszerük és vizük. Főleg idősek is kisgyerekek haltak meg. Az országban jelenleg francia csapatok és külföldi békefenntartók is állomásoznak, főleg a fővárosban és környékén. A hatalomátvétel óta a közbiztonság drasztikusan romlott, a segélyszervezetek ezért nem tudnak hatékonyan működni. A segélyekből is kevés van, mert a lázadók kiürítették a szervezetek raktárait. 

9c659 130405181400-car-seleka-rebels-story-top

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez